Bekend van:

Het COC en Amnesty International erkennen de rol van de KNVB in het OneLove-schandaal


Zowel COC Nederland als Amnesty International zijn boos op de FIFA. Onder druk van de FIFA hebben de KNVB en zes andere bonden maandag bepaald dat hun aanvoerders geen One Love-bandje zullen tonen op het WK. Het OneLove-bandje zou voor het eerst zijn gedragen door Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk tijdens de groepswedstrijd tegen Senegal, maar de bond zag er officieel van af vanwege FIFA-sancties. Als de aanvoerder met de band zou spelen, zou hij volgens de FIFA automatisch een gele kaart krijgen.

“Wat is de FIFA een ongelooflijk foute club”, zegt een woordvoerster van de Nederlandse LHBTI-belangenorganisatie COC. “Eerst wijs je het toernooi toe aan een land waar mensenrechten geen prioriteit hebben. Dan ga je dat goedpraten. En vervolgens maak je het mensen die mensenrechten wél belangrijk vinden onmogelijk om zich daarover uit te spreken. Ongehoord.”

Volgens Amnesty International toont het besluit van de FIFA om de band te verbieden, waarmee de KNVB het bewustzijn over alle soorten vooroordelen hoopte te vergroten, aan dat de FIFA “alle feeling met de 21e eeuw heeft verloren”. “De FIFA trekt zich niks aan van maatschappelijke debatten en kritiek op het WK.”

“Het was al erg dat ze niet voor een compensatiefonds voor de getroffen arbeiders in Qatar hebben gezorgd, zoals Amnesty heeft gevraagd. Dat was wel het minste wat ze konden doen. En nu stellen ze ook nog een verbod in op de OneLove-band. Het is onbestaanbaar.”

De KNVB krijgt geen verwijten van Amnesty of het COC

Amnesty International veroordeelt de KNVB niet voor het verwijderen van de One Love-band. “Een gele kaart kun je je vanuit voetbal perspectief niet veroorloven, dat begrijpen wij ook”, aldus de woordvoerder van de organisatie. “Wij spreken dus ook niet de KNVB of Van Dijk hierop aan, maar de FIFA.”

Ook het COC heeft begrip voor het oordeel van de KNVB. “Je kunt de bond en de spelers weinig verwijten. Ze hebben duidelijk van zich laten horen, ze hebben hun goede wil getoond. Dit is het probleem van de FIFA, die club deugt niet.”

Naast Nederland zouden ook Engeland, Wales, België, Zwitserland, Duitsland en Denemarken de One Love-campagne steunen. Nederland trapte maandag om 17.00 uur af op het WK tegen Senegal.

 

toggle off
Gokreclame uitschakelen.