Het legaliseren van de straf op matchfixing in Nederland is verschoven

Wedstrijdmanipulatie zal op dit moment niet strafbaar worden gesteld, aldus Conny Helder, minister van Langdurige Zorg en Sport. Onderzoek naar wedstrijdmanipulatie dat kan leiden tot strafrechtelijke vervolging is uitgesteld tot het voorjaar van 2023.
De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) pleit er al ruim een jaar voor dat wetgevers wedstrijdmanipulatie strafbaar stellen. Naar aanleiding van het rondetafeldebat deed de voetbalbond dat eind vorig jaar. KNVB secretaris-generaal Gijs de Jong spoorde wetgevers ook aan om te investeren in preventie, monitoring en informatiedeling; de onderzoekscapaciteit vergroten; en de samenwerking en informatie-uitwisseling te verbeteren.
Jeanet van der Laan, lid van de D66-partij, stelde drie maanden later voor om match-rigging in Nederland strafbaar te stellen. Op dinsdag 7 december 2021 is er gestemd in de Tweede Kamer en uit de uitslag bleek dat alle 150 volksvertegenwoordigers voor het plan van Jeanet van der Laan waren.
Nederland mag wat Van der Laan betreft niet aan de zijlijn blijven staan terwijl andere Europese landen al wetgeving hebben aangenomen die manipulatie van sporttoernooien strafbaar stelt. In het geval van matchfixing kunnen sporters en gokkers momenteel worden vervolgd voor fraude, witwassen van geld en niet-officiële corruptie.
Matchmaking strafbaar maken vertraagd
Staatssecretaris voor Langdurige Zorg en Sport Conny Helder (hoofdfoto) schreef vorige week een Kamerbrief met de plannen voor de sportinfrastructuur 2023 en de kabinetsaanpak op het gebied van sport. In de eerste bijlage gaat ze in op moties en toezeggingen, zoals het strafbaar stellen van match manipulatie. Daar legt ze het een en ander uit.
Ze merkt op dat er vanuit juridisch oogpunt een vertraging is opgetreden in het onderzoek naar de aanpassing van de wedstrijdvervalsing wetgeving. Op basis van haar reactie suggereert Helder dat het onderzoek naar de voorgestelde herziening van de wetgeving om match rigging strafbaar te stellen pas in het voorjaar van 2023 wordt afgerond.
Matchfixing bij Nederlandse sportevenementen
Het is al lang een bron van ergernis voor Nederlandse politici dat de nationale sport van hun land kan worden gefixt. Veel van de afleveringen van de NOS-podcast Gefixt zijn verantwoordelijk voor de nieuwe informatie. Dit leidde tot geruchten over Raymond van Barneveld, Nederlandse tennissers en beloften-voetbal.
Wat betreft het voetbal scenario deed een vermeende matchmaker zijn zegje. Hij liet enkele bombshells vallen op de Nederlandse voetbalscene. Een onbekende Nederlandse beloften voetbal matchfixer van begin twintig uit Den Haag beweerde de afgelopen jaren veel wedstrijden te hebben gemanipuleerd.
Meer nieuws
Naast de bombshells van de podcast, heeft de NOS dit jaar regelmatig exclusief nieuws uitgebracht over wedstrijdvervalsing. Al in maart begon het OM onderzoek te doen naar wedstrijdmanipulatie bij darts en een week later werd de basketbalwereld opgeschrikt door soortgelijke onthullingen.
Daarnaast werd Jordy Clasie aan het begin van het jaar nog onder de loep genomen. Naar verluidt heeft de voetballer van AZ weddenschappen geplaatst op Eredivisie-wedstrijden, wat in Nederland illegaal is. Daarna werd hij uit twee wedstrijden geschopt. Tommy Beugelsdijk van Sparta Rotterdam zou ook willens en wetens een waarschuwing hebben gekregen bij het spelen van PSV in de competitie. Niemand werd tot nu toe schuldig bevonden.