Bekend van:

Het profvoetbal heeft een tegenvoorstel: zonder dat zouden de maatschappelijke en sociale doelen in gevaar komen


Nadat de Nederlandse regering gok reclames en sponsors in de betaalde voetbal competitie heeft verboden, liet de Nederlandse betaald voetbal competitie zijn stem horen. Het betaald voetbal voorspelt een verlies van zo’n 70 miljoen euro in 2025 als gevolg van het zojuist afgekondigde verbod op sportsponsoring van kansspelaanbieders. Dit heeft twee oorzaken, ten eerste zou er veertig miljoen euro verloren gaan wanneer sponsorovereenkomsten worden stopgezet en ten tweede dertig miljoen euro, vanwege de waardedaling van media uitingen.

En waarom?

De reden hiervoor is dat de professionele voetbalcompetitie heeft gesignaleerd dat omroepen minder betalen als reclame van bookmakers en casino’s tijdens reclameblokken wordt verboden. Dat is althans het scenario dat is uiteengezet in een brief aan minister Franc Weervind van rechtsbescherming van de KNVB, Eredivisie CV (ECV) en Coöperatie Eerste Divisie (CED). Ze brachten een aantal problemen aan de orde en stelden verschillende alternatieven voor.

Het voorstel

De KNVB stelt voor dat ze samen met het kabinet samenwerken aan een ‘sectorplan’. Het uniform mag bijvoorbeeld niet het logo bevatten van een online aanbieder van kansspelen. Deze mag echter wel hoofdsponsor zijn. Een jeugdsportteam mag in geen geval deelnemen aan enige vorm van reclame rondom kansspelen. De vereniging is ook van plan om haar anti-matchfixing-beleid opnieuw te evalueren en er meer middelen aan te besteden. Ook willen ze meer publieke bewustmakingscampagnes lanceren over de mogelijke gevaren van online gokken. Voetballers en trainers zullen worden ingezet om deze informatie te verspreiden. De KNVB, ECV en CED verwachten deze discussie binnenkort met het kabinet te voeren.

Grillig beleid

Omdat de kansspelmarkt pas sinds eind 2021 open is en er al limieten zijn vastgesteld, worden de vakbond en kabinet verweten een grillig beleid te voeren. Sinds het opengaan ​​van de markt hebben verschillende clubs de kans gegrepen en een aantal financieel voordelige afspraken gemaakt met bedrijven uit de gokindustrie. De regering trekt zich nu echter terug omdat ze niet op zulke enorme reclame campagnes had gerekend. Zo mogen beroemdheden niet meer in gok advertenties verschijnen.

Ook de KNVB, ECV en CED zien deze advertenties onevenredig toenemen, maar worden door kabinet druk ook de dupe van deze situatie. Verschillende elementen, waaronder de sportieve en maatschappelijke ambities van het Nederlandse betaalde voetbal, worden volgens hen bedreigd. De groep erkent de schade die gokken kan veroorzaken en geeft uiting aan het besef van hun sociale voorbeeldrol. Zelfs als de clubs financieel willen profiteren van het huidige scenario, denken deze toch dat ze individuen kunnen beschermen tegen de gevaren van gokken.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.