Bekend van:

IBIA: In het derde kwartaal vond er één twijfelachtige Nederlandse wedstrijd plaats


Bij de International Betting Integrity Association (IBIA) zijn het afgelopen kwartaal 76 verdachte sportwedstrijden gemeld. Voetbalwedstrijden kenden de grootste daling in rapporten in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Dit terwijl eSports-rapporten aanzienlijk toenamen. De IBIA maakt één melding van Nederland. Een Nederlandse tenniswedstrijd was het onderwerp van een melding aan de matchfixing waakhond.

Verdachte kaart

De International Betting Integrity Association (IBIA) brengt elk kwartaal een rapport uit met een overzicht van de sportevenementen die bij hen zijn gemeld. Als het gaat om sportweddenschappen, merkten de bookmakers vreemde trends op in deze weddenschappen. Wanneer er plotseling meer wordt ingezet dan normaal op een bepaald punt of evenement, is dit een ongebruikelijke trend.

Zo’n melding werd bijvoorbeeld in 2021 in Nederland gedaan bij de wedstrijd tussen ADO Den Haag en PSV. Weddenschappen dat Tom Beugelsdijk een gele kaart krijgt, waren hoger dan normaal, en dat deed hij ook. Na het melden van een dergelijk verdacht patroon aan de IBIA, controleren alle gekoppelde bookmakers of zij ook dezelfde patronen opmerken.

De meeste verslagen vonden plaats bij tenniswedstrijden

Volgens het rapport ontving de matchfixing waakhond dit jaar in het derde kwartaal 76 meldingen. De overgrote meerderheid van de meldingen had betrekking op tennis weddenschappen (33).

Drie van de 33 meldingen werden ontvangen door het International Tennis Integrity Agency (ITIA). Een voormalige professionele tennisser die later naar verluidt tot 64 wedstrijden beïnvloed zou hebben terwijl hij coachte, kreeg een levenslange schorsing van de tenniswedstrijd regeling.

Opvallend is ook de bekendheid van Nederland in het rapport. De IBIA meldde dat er in ons land één verdachte tenniswedstrijd had plaatsgevonden. Welke wedstrijd en welke tennissers meededen, is niet bekendgemaakt. Een dubieuze voetbalwedstrijd werd door de IBIA genoemd in het voorgaande kwartaalbericht. 22 van de 33 vermeende tenniswedstrijden vonden plaats in Europa.

Match fixing in andere sporten

ESports behaalde een verrassende tweede plaats. In de eerste helft van 2022 waren er vijf meldingen over eSports, maar in het derde kwartaal Is dit opgelopen tot 16. Voor eSports is dat niet het hoogste cijfer in een kwartaal. Er waren 17 meldingen over eSports die IBIA ontving in de eerste periode van 2021. In ons land is wedden op (nog) eSports niet toegestaan.

In vergelijking met het voorgaande kwartaal zijn er minder meldingen over voetbalweddenschappen gedaan. Er werden 13 dubieuze voetbalwedstrijden gespeeld, waarvan 5 in Zuid-Amerika en 5 in Azië. Op de Europese voetbalvelden, met name in Litouwen en Bulgarije, werden 2 dubieuze voetbalwedstrijden gespeeld.

Tafeltennis was een andere sport die regelmatig werd genoemd in het match fixing rapport. Er werden tien verdachte wedstrijden geregistreerd en één wedstrijd vond plaats in Polen. De IBIA identificeerde het afgelopen kwartaal elk één wedstrijd in badminton, snooker, basketbal en paardenraces als verdacht.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.