Bekend van:

KSA-voorzitter reflecteert op “eerste moeilijkheden” van de Nederlandse lancering van online gokken


René Jansen, voorzitter van de Nederlandse toezichthouder de Kansspelautoriteit (KSA), blikt terug op het eerste jaar van de online kansspelmarkt in Nederland en zegt dat het land op weg is naar het creëren van een “volledig veilige omgeving voor mensen die online willen gokken”.

Rapport

De reflectie kwam in een blogpost op de KSA-website naar aanleiding van het eenjarig bestaan ​​van legal igaming op de Nederlandse markt. Dit volgde na een rapport over het eerste jaar van activiteit in ons land. Het rapport gaf inzicht in hoe de markt is gegroeid, vooral gericht op de periode tot 30 juli 2022, maar ook met enkele gegevens van na deze tijd.

Uit het rapport blijkt dat de kanalisatiegraad in Nederland 85% bedraagt. Het onthulde ook dat de Nederlandse igaming markt elke maand gemiddeld € 80 miljoen (£ 74,5 miljoen/$ 82,4 miljoen) aan bruto gaming-inkomsten had gegenereerd.

Groeiende markt

Per 30 september 2022 waren er 22 online kansspelaanbieders met een vergunning in Nederland. Een jaar eerder, tijdens de markt opening, waren er 10 exploitanten met een vergunning. Het rapport zei echter dat dit het aantal mensen dat speelde niet had vergroot.

Daarin zei Jansen dat er weliswaar uitdagingen waren geweest, maar dat deze de mogelijkheid boden om een ​​aantal van de genomen maatregelen bij te stellen. “Stap voor stap komen we nog dichter bij het gewenste einddoel: een volledig veilige omgeving voor mensen die online willen gokken, zonder plaats voor illegale aanbieders”, aldus Jansen. “Het is zeker niet ongebruikelijk dat er aanvankelijke moeilijkheden zijn bij het toepassen van een nieuwe wet of onvolkomenheden in de bijbehorende regelgeving.”

Blijven evalueren

“Het is belangrijk om op basis van de geconstateerde feiten de juiste aanpassingen te doen, waarbij altijd de juiste balans moet worden gezocht.” Jansen waarschuwde ook voor het opleggen van beperkingen die als te streng worden beschouwd, en verklaarde dat dit gaming op de zwarte markt zou kunnen aanmoedigen.

“Te strikte regulering van legale aanbieders kan ertoe leiden dat illegale aanbieders te vaak worden opgezocht”, zegt hij. “De juiste keuzes moeten gemaakt worden, mede met behulp van onze rapportages. Dat geldt ook voor de Kansspelautoriteit zelf.”

“Het doel van deze periodieke rapportages is altijd om een ​​feitelijk beeld te geven van de vroege stand van zaken en de ontwikkelingen in beeld te brengen”, vervolgde Jansen. “Zoals bekend heeft het lang geduurd voordat Nederland online kansspelen legaliseerde; politieke opvattingen hierover waren en zijn nog steeds verdeeld.”

Uiteindelijk was een politieke meerderheid voorstander van het creëren van een veilige omgeving voor mensen die via internet gokken.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.