Bekend van:

Max Verstappen gekroond 2022 F1-wereldkampioen 


Max Verstappen pakt op warrige wijze de tweede wereldtitel in Japan; aanvankelijk werd aangenomen dat er geen volledige punten zouden worden toegekend voor een verkorte race. Dit waren ze echter wel en de straf na de race van Charles Leclerc bezorgde Verstappen het kampioenschap met nog vier races te gaan.

Verwarring alom

Max Verstappen heeft zijn tweede Formule 1-wereldkampioenschap in verwarrende omstandigheden behaald na het winnen van een door regen verkorte Japanse GP. Verstappen, die Charles Leclerc met acht punten moest verslaan en Sergio Perez met zes punten in Suzuka, domineerde in de natte omstandigheden en een late penalty voor Leclerc bezegelde de titel met nog vier races van het seizoen 2022 te gaan.

Die kroning was echter na de race in twijfel gehuld, omdat aanvankelijk werd aangenomen dat er geen volledige punten zouden worden toegekend. Dit aangezien er enkel 29 ronden waren voltooid van de geplande race van 53 ronden vanwege hevige regen en een lange rode vlag. Met tussen de 50 en 75 procent van de voltooide ronden, dachten Red Bull en het grootste deel van de F1-paddock dat Verstappen slechts 19 punten zou krijgen voor zijn overwinning.

Maar voor de Japanse GP was er een andere interpretatie van de regels, waarin staat dat de verlaagde punten alleen worden toegepast als een race wordt onderbroken “en niet kan worden hervat”.

Toch gewonnen!

Toen de race eindigde in het toegewezen venster van drie uur, werden volledige punten toegekend en een straf van vijf seconden voor Leclerc na de race – voor het behalen van een voordeel in de laatste bocht – zette hem van de tweede naar de derde plaats achter Perez en gaf Verstappen de titel.

Verstappen, die niet wist dat hij het kampioenschap had gewonnen toen hij over de streep kwam, voegt zich nu bij een pantheon van grootheden die back-to-back F1-kronen hebben opgeëist. “De eerste is wat emotioneler, de tweede is mooier”, aldus Verstappen. “Het is een bijzonder jaar geweest en je moet jezelf eraan herinneren, want dit soort jaren heb je niet vaak.”

Verstappen, 25, is de 12e coureur die opeenvolgende titels behaalt en is de tweede jongste die dit doet, na Sebastian Vettel (2010-11). Michael Schumacher, Fernando Alonso en Lewis Hamilton zijn de enige andere coureurs die in de jaren 2000 deze prestatie hebben geleverd.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.