Bekend van:

Meerdere courtsiders op de European Open tenniswedstrijd in Antwerpen


Op het meest recente European Open tennistoernooi is het aantal courtsiders toegenomen, aldus de toernooileiding. Twee tot drie van deze helpers werden elke dag uit de zaal gezet. Tennis courtsiders zitten aan het veld om de resultaten aan gokkers te geven.

European Open

Tennis domineerde vorige week de evenementen in Antwerpen, waar van 16 tot 23 oktober de European Open werd gehouden. Het evenement werd voor de achtste keer gehouden. De Canadees Auger-Aliassime versloeg afgelopen weekend de Amerikaan Sebastian Korda in de kampioenswedstrijd met 0-2. Tallon Groenpoor en Botic van de Zandschulp wonnen het dubbelspel en zorgden voor de Nederlandse overwinning. Ze wonnen in de kampioenswedstrijd Bopanna Rohan en Matwé Middelkoop.

Courtsiders

Dick Norman, de directeur van het evenement, beweerde dat het de beste European Open ooit was. Volgens HLN waren courtsiders dit jaar meer een probleem voor de European Open dan in voorgaande jaren. Courtsiders, ook wel gok assistenten genoemd, zijn mensen die bij tenniswedstrijden resultaten doorgeven aan gokkers en goksyndicaten over de hele wereld.

De scores kunnen op deze manier snel worden verkregen door gokkers die deze courtsiders gebruiken. Voor hen kan het sneller verwerken van het resultaat van een bepaald punt dan de bookmakers behoorlijk winstgevend zijn. Tennis scheidsrechters gebruiken meestal een elektronisch scoresysteem om de uitkomst van elk punt tijdens een wedstrijd vast te leggen. Het gebruik van dergelijke courtsiders door bookmakers wordt af en toe gedaan.

Match fixing

Tennis en wedstrijd fixing zijn al lang met elkaar verbonden. Elke dag worden er over de hele wereld verschillende tenniswedstrijden gespeeld, waarvan er vele geen live-uitzendingen zijn. Dit kan leiden tot verschillende mogelijkheden voor wedstrijdmanipulatie. Niet alleen voor de scheidsrechters, maar ook voor de tennissers zelf. Zo heeft het International Tennis Integrity Agency (ITIA) deze zomer nog drie Tunesische umpires gestraft voor het fixen van wedstrijden. Om de betaling van de bookmakers te ontvangen, hebben ze voor sommige punten onjuiste scores ingediend. Scheidsrechters kunnen deze courtsiders ook assisteren door scores iets langzamer dan normaal in te voeren. Dit geeft de gokkers een korte kans, en in dat venster kunnen ze een aanzienlijke winst maken.

Spotters

De organisatoren van het toernooi zetten zogenaamde spotters in om deze courtsiders tegen te gaan. Volgens toernooi-eigenaar Kristoff Puelinckx bezoeken ze wedstrijden om het grote publiek waar te nemen. Deze spotters letten erop of mensen in het publiek bijvoorbeeld continue op hun telefoon bezig zijn of zelfs alleen steeds de handen in de zakken hebben. Ene Daniel Dobson werd in 2014 aangehouden tijdens de Australian Open vanwege een ingebouwd elektronisch apparaat. Hij gaf de scores direct door de zak van zijn broek aan een partner, die vervolgens snel de weddenschappen op de juiste punten plaatste.

De organisatoren van het toernooi beweren dat het aantal courtsiders in de loop van de tijd aanzienlijk is toegenomen. Tijdens de competitie in 2018 werden drie tot vier courtsiders eruit gegooid. De spotters vonden vorige week 2 tot 3 courtsiders per dag. De organisatie werd door de politie bijgestaan ​​bij het verwijderen van deze gok hulpmiddelen.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.