Bekend van:

Nieuwe goklijnen na het aftreden van premier Liz Truss


In wat de kortste termijn voor een premier in het VK zal zijn, heeft Liz Truss bevestigd dat ze ermee ophoudt. De aankondiging kwam niet als een verrassing, maar het betekent dat de politieke goklijnen in ons buurland een golf van nieuwe activiteiten zien.

Over en uit

Truss verloor het gezag in haar partij te midden van interne kritiek. Na slechts 45 dagen in functie is de conservatieve leider de Britse premier met het kortste mandaat geworden. Ze is het vierde hoofd van de Britse regering die in iets meer dan zes jaar gedwongen is af te treden. Truss legde uit dat ze in functie zal blijven totdat een opvolger is gekozen in een interne verkiezing van de Conservatieve Partij. Dit zou ergens volgende week moeten gebeuren.

Wat zijn de odds?

Graham Brady, die toezicht houdt op de leiderschapsverkiezingen van de partij, heeft aangegeven dat de partij voor 31 oktober een nieuwe leider wil installeren. Hij zei dat hij met Jake Berry, voorzitter van de Conservatieve Partij, had gesproken en vernam dat de definitieve stemming op 28 oktober zou kunnen plaatsvinden.

Eerder vandaag publiceerde Smarkets gegevens waaruit bleek dat er een kans van 83% was dat iemand Truss voor het einde van het jaar zou vervangen. De kans dat ze deze week zou vertrekken was vanaf woensdag 8%. Ze waren vanmorgen tot 25% gestegen en zijn vanaf daar heel snel gegaan. In de nasleep van het aanstaande vertrek van Truss keren bekende gezichten terug naar de goklijnen. Rishi Sunak en Penny Mordaunt voeren de lijst aan, met Sunaks kansen momenteel op 50%. Mordaunt is een verre tweede op 28,17%.

Sunak had eerder een leidende positie als mogelijke vervanger van voormalig premier Boris Johnson. Hij verloor in de eerste ronde tegen Truss voor de controle van de regering. Mordaunt is de leider van het Lagerhuis en Lord President van de Raad. Ze was eerder staatssecretaris voor Internationale Ontwikkeling en staatssecretaris van Defensie onder voormalig premier Theresa May. Johnson staat ook weer op de lijst van potentiële kandidaten. Zijn lijn op Smarkets staat momenteel op 14,71%.

Conclusie

In Nederland is het niet toegestaan om op politieke kansen te wedden. Wel is het geinig om te zien hoe de Britten staan tegenover hun (aankomende) leiders. Zeker het gegeven dat Johnson wederom op de mogelijke lijst voor premier staat.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.