Bekend van:

Niki Terpstra is van plan om aan het einde van het seizoen te stoppen met wielrennen


Niki Terpstra verklaarde dinsdag dat hij aan het einde van het seizoen stopt met wielrennen. Na twintig jaar professioneel rijden vindt de voormalige winnaar van belangrijke wielermonumenten zoals Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen dat het tijd is voor verandering.

Aankondiging

Terpstra liet op Instagram weten: “Ik heb ervoor gekozen om aan het einde van het seizoen mijn carrière als profrenner te beëindigen.” “Ondanks de mogelijkheid om door te gaan, geloof ik dat het tijd is om een ​​einde te stellen in dit geweldige hoofdstuk van mijn carrière en me te concentreren op nieuwe uitdagingen naast het fietsen.”

Top atleet

De 38-jarige Nederlander was in zijn carrière een echte kasseienspecialist, die in het voorafgaande decennium zijn beste jaren als profrenner beleefde. Hij won in 2014 Parijs-Roubaix na een late aanval en vier jaar later won hij solo de Ronde van Vlaanderen. Alleen Jan Raas, Hennie Kuiper en Terpstra deden dit onder de Nederlandse renners.

Terpstra’s verbluffende overwinning in de Ronde van Vlaanderen was tevens zijn laatste overwinning in zijn lange carrière. Daarna was hij regelmatig betrokken bij flinke valpartijen en werd hij in 2020 zelfs naar de spoedeisende hulp gestuurd nadat hij tijdens de training een zwerm ganzen moest ontwijken en vervolgens hard op een rotsblok viel.

Terpstra raakte bij het ongeluk zwaargewond. Hij had een ingeklapte long, ribben gebroken, een gebroken sleutelbeen, een scheur in de onderrug en een hersenschudding. Helaas keerde hij daarna nooit meer terug naar zijn oude niveau. Dit jaar wist hij geen hoogtepunten te creëren in de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix.

Terpstra, de aanvaller

Niki Terpstra onderscheidde zich al vroeg in zijn wielercarrière met zijn gedurfde race stijl. In 2006 leverde zijn fietsstijl hem zijn eerste professionele overwinning op. Hij won toen de vierde etappe van de Tour de France. Mede dankzij die triomf trok Terpstra in 2007 een contract bij Team Milram binnen en was zijn grote doorbraak in het profpeloton compleet.

De laatste jaren heeft de renner echter nooit het niveau van toen bereikt, wat problematisch is voor een renner die sterk afhankelijk is van aanvallen. Gevraagd naar zijn wielerkracht zegt Terpstra: “Gedurende mijn hele carrière heb ik alles gegeven wat ik had. Ik heb nooit gereden en getraind op 95% van mijn potentieel. Ja, ik durf te stellen dat mijn prestaties vooral het resultaat zijn van mijn harde werk Ik heb het gekregen omdat wielrennen mijn passie was en ik enorm toegewijd was aan de sport.”

toggle off
Gokreclame uitschakelen.