Bekend van:

Onderzoek in Noorwegen toont aan dat een vereiste speel pauze van 15 minuten werkt


Mark Griffiths en Michael Auer onderzochten de regels over verplichte pauzes op Norsk Tipping, een online goksite in Noorwegen. Net als in het VK, lijkt het erop dat deze gedwongen pauzes kunnen helpen voorkomen dat mensen problematisch online gokken.

Onderzoek

Mark Griffiths en Michael Auer hebben al hun onderzoek gepubliceerd over een verplichte spelonderbreking in het VK in maart. Tijdens dat onderzoek zijn testen gedaan waarbij het spel moest worden gestopt na tien geldstortingen op één dag.

Tussen 23 juli en 15 september 2021 werd mensen uit het VK die het SkillOnNet-platform gebruikten om online games te spelen gevraagd om die enquête in te vullen. Het bleek dat na een verplichte spelonderbreking 41% van de spelers met een hoog volume de rest van de dag geen stortingen meer deed. Ook stopte 44,9% van de spelers op die dag helemaal met wedden.

Nieuwe studie

The Journal of Gambling Studies publiceerde begin deze maand een nieuwe studie. Deze keer gingen Auer, Griffiths, Niklas Hopfgartner, Tiago Santos en Denis Helic naar Norsk Tipping, een online casino in Noorwegen, om te kijken naar verplichte pauzes tijdens het spelen. Na een uur non-stop spelen moest elke speler een pauze nemen van 90 seconden, 5 minuten of 15 minuten. Vervolgens keken ze hoe mensen na de pauze hadden gegokt, hoeveel geld er was ingezet, hoeveel er was gewonnen en wat het nettoresultaat was.

Het effect van een langere speelplein

Van 17 april tot 21 mei 2020 moesten alle 21.129 Norsk Tipping-spelers in Noorwegen minstens één pauze nemen tijdens het onderzoek. Er moesten 156.989 pauzes worden genomen. Uit de resultaten bleek dat een speel pauze van 15 minuten effect had, terwijl een pauze van 5 minuten en 90 seconden geen effect had.

Uit het onderzoek bleek ook dat weddenschappen niet omhoog gingen als er langere pauzes genomen werd tussen het spelen. Dit toont aan dat het nemen van een langere pauze tussen het gokken een goede manier is om gokken minder stressvol te maken. Het onderzoek kan belangrijk zijn voor hoe Noorwegen en misschien andere landen omgaan met online gokken.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.