Bekend van:

Producent Op1 is gokbaas achter Betclic volgens Vrij Nederland 


Vrij Nederland vraagt om een uitgebreide uitleg omtrent de vraag waarom de Nederlandse Publieke Omroep 25% van haar budget moet besteden aan programma’s met externe producenten. Vooral het feit dat Op1 wordt gemaakt door het Franse bedrijf FL Entertainment, dat ook de goksite Betclic beheert, is frappant volgens hen.

In het opinieblad Vrij Nederland verscheen afgelopen weekend een artikel over de NPO en haar toegekende fondsen voor buitenproducenten. De Nederlandse publieke omroep NPO moet 25% van haar budget besteden aan programma’s die worden gemaakt in samenwerking met particuliere televisieproductiebedrijven. Maar “zo’n 180 miljoen euro aan publiek geld verdampt uit zicht”, zoals Vrij Nederland het stelt.

Vrij Nederland haalt het voorbeeld aan van de programmamaker van de populaire talkshow Op1 om hun zorgen over de regulering kenbaar te maken. Producent van Op1 is het Franse bedrijf FL Entertainment, dat eerder dit jaar werd opgericht toen Betclic Everest en Banijay, een televisieproductiebedrijf, samengingen. Populaire shows als “Peaky Blinders” en “Big Brother” zijn door laatstgenoemde gemaakt.

FL Entertainment

Stéphane Courbit, de oprichter van het bedrijf, wordt door de journalisten van Vrij Nederland bestempeld als een “eenarmige bandiet” en een profiteur. Als we de beweringen van Vrij Nederland mogen geloven, koopt en verkoopt Courbit continu bedrijven, waardoor het onmogelijk is om jaar-op-jaar vergelijkingen te maken van de financiële prestaties van het bedrijf.

Betclic en Banijay fuseerden onder auspiciën van een SPAC (SPAC). Vervolgens fuseerde FL Entertainment met Pegasus Entrepreneurial Acquisition Firm Europe, een beursgenoteerd bedrijf dat eigenlijk slechts een tijdelijke aanduiding was. Banijay werd gevraagd om het tijdschrift te voorzien van een jaarverslag, maar Vrij Nederland moet er nogs steeds een ontvangen.

Het opinieblad benadrukt in het stuk dat de producent van Op1 ook een online casino exploiteert, Betclic genaamd. De publicatie gaat niet op in waarom dit een punt van zorg is.

Betclic trok zich eerder al terug van de Nederlandse markt

Bijna zeventien jaar geleden startte Nicolas Beraud het gaming bedrijf Betclic. Zijn verkoop in 2008 aan Mangas Gaming vertegenwoordigde een aanzienlijk deel van het bedrijf. Na hun fusie op 31 mei 2016 met de online poker room Everest Poker, stond het nieuwe bedrijf bekend als de Betclic Everest Group.

Ooit was Everest Poker de grootste online pokersite van Nederland. Terwijl de Franse gaming sector werd geherstructureerd, kreeg de online pokersite een grote klap. Bijgevolg zag Everest Poker een aanzienlijke daling in het verkeer toen Franse spelers niet langer in staat waren om tegen spelers uit andere landen te spelen. De online pokerroom ging begin 2020 voorgoed dicht. Het vertrek van Betclic uit de Nederlandse markt haalde midden september ook de krantenkoppen. Betclic’s voormalige posterboy was Ruud Gullit.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.