Bekend van:

3 Way handicap


In het huidige aanbod van sportweddenschappen bestaan twee soorten handicaps. Het gaat hierbij om de zogeheten Asian handicap en om de 3 Way handicap. De laatstgenoemde soort handicap staat ook wel te boek als de Europese handicap. Tussen deze beide handicaps bestaan belangrijke verschillen. Dit is te zien aan de inzetmogelijkheden, aan de uitkomstmogelijkheden en aan het aanbod. Bij niet alle bookmakers kun je op een 3 Way handicap en/of een Asian handicap inzetten.

In dit artikel vertellen wij je graag alles over de 3 Way handicaps. We vertellen je wat deze handicap inhoudt, welke inzetmogelijkheden je hebt en wat de uitkomstmogelijkheden zijn. Ook bespreken we kort het verschil tussen de 3 Way handicap en de Asian handicap.

Hoe werkt een 3 Way handicap precies?

Bij een 3 Way handicap geef je één van de teams een virtuele voorsprong. Dit kan een voorsprong zijn van 1 doelpunt, van 2 doelpunten, van 3 doelpunten, van 4 doelpunten of zelfs van nóg meer doelpunten.

Bij het inzette van een 3 Way handicap zet je niet alleen op een handicap in, maar ook op de uitkomst van de wedstrijd. Je kunt hierbij kiezen tussen een overwinning voor de thuisspelende club, een gelijkspel of een uitoverwinning.

Doordat je in principe op twee zaken inzet, zijn er veel uitkomstmogelijkheden. Daar vertellen we je hieronder graag meer.

Inzetmogelijkheden en uitkomstmogelijkheden

Bij het plaatsen van een 3 Way handicap moet je belangrijke keuzes maken. Zo moet je ene keuze maken voor het soort handicap. We nemen als voorbeeld een wedstrijd tussen FC Twente en FC Utrecht. Bij deze wedstrijd kun je bijvoorbeeld op 6 verschillende 3 Way handicaps inzetten:

 • Wedstrijd start 1-0
 • Wedstrijd start 2-0
 • Wedstrijd start 3-0
 • Wedstrijd start 0-3
 • Wedstrijd start 0-2
 • Wedstrijd start 0-1

Zet je hierbij in op een 3 Way handicap met een 1-0 voorsprong voor de thuisploeg? Dan moet je nóg een keuze maken: wat is het eindresultaat van de wedstrijd? Hierbij kun je kiezen tussen 1, X of 2.

Laten we dit aanduiden aan de hand van enkele voorbeelden:

Stel nou dat je op de 3 Way handicap 1-0 inzet voor FC Utrecht. Hierbij heb je vervolgens drie inzetmogelijkheden:

 • Utrecht wint de wedstrijd: hier krijg je bijvoorbeeld 1,20 voor
 • De wedstrijd eindigt in een gelijkspel: hier krijg je bijvoorbeeld 5,80 voor
 • Twente wint de wedstrijd: hier krijg je bijvoorbeeld 8,50 voor

Zet je in op een overwinning van Utrecht? Dan is die bet relatief makkelijk. Utrecht begint de wedstrijd immers al met 1-0, waardoor je zelfs bij een gelijkspel deze weddenschap nog winst. Dat de winstkans groot is, is ook terug te zien aan de odd.

Zet je in op een gelijkspel? Dan zou de wedstrijd in het voordeel van FC Twente moeten eindigen. Maar, het zou hierbij wel om een overwinning met één doelpunt verschil moeten gaan. Wint FC Twente de wedstrijd met bijvoorbeeld 1-2? En heb je ingezet op een gelijkspel? Dan win je de weddenschap; FC Utrecht begon de wedstrijd immers met een 1-0 voorsprong.

Zet je in op een overwinning voor FC Twente? Dan zou FC Twente de wedstrijd met minimaal 2 doelpunten verschil moeten winnen. Wint FC Twente met één doelpunt verschil? Dan eindigt de wedstrijd volgens deze handicap in een gelijkspel, dankzij de voorsprong van 1-0 voor FC Utrecht.

Waarom kiezen mensen voor een 3 Way handicap?

Er zijn meerdere redenen waarom mensen voor een 3 Way handicap inzetten. Dit heeft onder meer met het feit te maken dat je bij zo’n weddenschap goed na moet denken. Binnen een 3 Way handicap weddenschap lopen namelijk twee dingen door elkaar: de einduitslag én de einduitslag inclusief de virtuele voorsprong.

Op het moment dat je de thuisploeg een 2-0 voorsprong geeft, is het goed mogelijk dat de uitploeg met bijvoorbeeld 1-0 wint. Heb je hierbij echter ingezet op een overwinning voor de uitploeg? Dan verlies je deze weddenschap alsnog, ondanks dat je op de overwinning voor de uitploeg ingezet had. Aan de ene kant is dit een nadeel, aangezien je heel goed op moet letten. Aan de andere kant brengt dit een leuke extra dimensie met zich mee.

Verschil tussen 3 Way handicap en Asian handicap

De verschillen tussen beide soorten handicaps zijn duidelijk:

 • Bij een Asian handicap is er geen optie van een gelijkspel. Indien er wel een gelijkspel plaatsvindt, krijg je je inzet (gedeeltelijk) terug. Bij een 3 Way handicap kun je wél inzetten op een gelijkspel.
 • Bij een 3 Way handicap is er sprake van volle doelpunten. Bij een Asian handicap kun je bijvoorbeeld voor 0,25 of 0,75 kiezen, maar bij een 3 Way handicap kun je alleen voor volle doelpunten kiezen.
 • Andere uitkomsten. Door bovenstaande verschillen brengen beide handicapvormen verschillende uitkomsten met zich mee. Je moet je daarom even goed verdiepen in beide handicaps. In ons artikel over de Asian handicaps lees je meer over díe handicapsvorm.

Waar moet je rekening mee houden bij het plaatsen van 3 Way handicap?

Voordat je een 3 Way handicap plaatst, moet je met de nodige zaken rekening houden. Zo is het heel belangrijk dat je precies begrijpt hoe deze handicap werkt. Je moet hierbij rekening houden met de virtuele voorsprong, maar dus ook met de uitkomst van de wedstrijd.

Verder moet je rekening houden met de winstkansen die je hebt. In sommige gevallen is de winstkans dusdanig klein, indien je bijvoorbeeld de thuisploeg een 2-0 voorsprong geeft. Mocht de thuisploeg al de favoriet zijn, valt de odd bijzonder laag uit. Dergelijke odds kun je beter links laten liggen.

Waar kun je een 3 Way handicap plaatsen?

Bij meer en meer bookmakers is het mogelijk om een 3 Way handicap te plaatsen. Mocht je per sé op deze weddenschap willen spelen, moet je dus kiezen voor de juiste bookmaker. Hier helpen wij je graag een handje bij. Op onze website vind je namelijk allerlei reviews over de beste bookmakers van dit moment. Neem deze reviews goed door en maak een account bij de beste bookmakers aan.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.