Teaser wedden
Veel niet-weddende sportfans zijn zich over het algemeen bewust van “the line” – de marktprijs op een sportevenement. Maar het idee van één lijn geeft een verkeerde voorstelling van hoe gokmarkten werken. Lijnen zijn vloeiend en verschuiven terwijl ze naar het slotnummer gaan. Verder kan een gokker punten uit het boek kopen (of verkopen). Een manier om dit te doen: een teaser-weddenschap. Wat is een teaser-weddenschap? Hoe werken ze? Moet je teasers inzetten, en zo ja, hoe?
Wat is een teaser-weddenschap?
Bij een teaser worden punten ingewisseld voor volume. De gokker koopt een aantal punten en moet in ruil daarvoor twee of meer selecties parlayen. De meest voorkomende teaser is een 6-punts teaser, waarmee je zes punten kunt optellen of aftrekken van een spread of totaal, hoe je maar wilt. Sommige bookmakers bieden verschillende puntgroottes voor teasers, dus je kunt ook teasers van 6,5 en 7 punten vinden.
Teasers moeten twee of meer inzetten bevatten (hoewel sommige bookies er drie of meer nodig hebben) en hoe meer inzetten er worden toegevoegd, hoe hoger de potentiële uitbetaling, maar ook hoe hoger het risico. Net als bij parlay-weddenschappen moet elke weddenschap in de teaser winnen om de teaser te laten uitbetalen. Zelfs als slechts één game verliest, wordt de hele teaser als een verlies beoordeeld.
Meerdere weddenschappen in 1
Gewoonlijk vraagt de standaard teaser dat de gokker zes punten per voetbalwedstrijd en vier punten per basketbalwedstrijd krijgt. In ruil daarvoor moeten ze ten minste twee teams kiezen, waardoor de kans dat de weddenschap mislukt met ten minste één leg wordt vergroot. Net als bij een parlay-weddenschap, moeten alle legs in een teaser winnen om de weddenschap als winnaar te beschouwen voor het vermelde bedrag. Vaak zijn er bij teasers twee teams betrokken, maar sommige bookmakers laten bijvoorbeeld maximaal 10 weddenschappen in een teaser toe.
Teaser-weddenschappen berekenen
De prijzen van teaser-weddenschappen variëren afhankelijk van de bookmaker waarop je speelt. Ze hebben allemaal hun eigen algoritmen die je uitbetaling bepalen. Ze zijn echter meestal gebaseerd op deze drie factoren:
- De sport
- Het aantal punten dat je aanpast
- Het aantal games dat je in je teaser opneemt
Soms passen ze ook de prijzen aan op basis van de spreads die veranderen. Zo kan het voordeliger zijn om van +2 naar +8 te gaan dan van +10 naar +16. Je moet je ervan bewust zijn dat het veranderen van je odds van -110 (de normale prijs voor een spread) naar -120 een enorm verschil kan maken in je uitbetaling, dus plan dienovereenkomstig.
Teaser-kansen en uitbetalingen
Teaser-uitbetalingen stijgen met elke game die aan de teaser wordt toegevoegd, maar meer games betekent ook meer risico. De onderstaande tabel toont de uitbetalingen voor teasers van 6, 6,5 en 7 punten bij het selecteren van twee games, drie games en vier games. Houd er rekening mee dat uitbetalingen kunnen variëren van bookie tot bookie.
Teaser omvang |
6 punt odds |
6.5 punt odds |
7 punt odds |
Twee-Team Teaser |
-110 |
-120 |
-135 |
Drie-Team Teaser |
+160 |
+140 |
+120 |
Vier-Team Teaser |
+265 |
+240 |
+215 |
Teaser bet ties
Als een van de weddenschappen in je teaser bindt of pusht met de spread of totaal, wordt deze uit de teaser verwijderd.
- Een teaser voor drie teams die eindigt met één push, wordt beoordeeld als een teaser voor twee teams en ziet de uitbetaling dalen van +165 naar -110.
- Een teaser voor twee teams met een push zou worden beoordeeld als een algehele push en de oorspronkelijke inzet zou worden geretourneerd.
Wat kost een teaser-weddenschap in termen van kansen?
Het zal je niet verbazen te horen dat de beschikbare teaser-weddenschappen kosten met zich meebrengen. De uitbetalingen van je Teaser-weddenschap zullen een stuk lager zijn dan wanneer je parlay-weddenschappen had gebruikt die uit twee teams bestaan. Zeker met gebruikmaking van de oorspronkelijke spread-odds. Dit is het nadeel van teaser wedden.
Veel mensen vragen zich echter af wat een wijziging van teaser weddenschappen met hun winst zal doen – zullen ze afnemen? Nou, je zult vrijwel zeker een betere kans maken om te winnen, maar je zult moeten uitzoeken of jij de hogere kosten betaalt, voor het verbreden van je spread betting- optie. Is het dan nog de moeite waard om te doen of niet?
Omgekeerde teasers
Natuurlijk, als je bij een bookmaker punten kunt kopen, kun je daarmee ook punten verkopen. Een parlay-weddenschap met twee of meer selecties waarbij je zes punten aan het wedkantoor “verkoopt”, staat bekend als een “reverse teaser” of een “pleaser“. Misschien komt de laatste naam voort uit het feit dat je enorm blij bent met de forse uitbetaling als je er een weet te winnen. Hoe dan ook, de uitbetalingen variëren, maar weet gewoon dat pleasers erg lastig te raken zijn.
Wat de strategie betreft, gelden natuurlijk de tegenovergestelde principes van teaser-weddenschappen. Hoe scherper de markt, hoe groter de kans dat de handicap tussen de twee teams klopt. Daarom behaal je vaak meer winst door op pleasers te wedden in bijvoorbeeld school voetbal of basketbal dan in de Eredivisie.
Zijn teaser-weddenschappen de moeite waard?
Teaser-weddenschappen zijn altijd een meer riskante weddenschap, omdat meerdere resultaten aan elkaar worden gekoppeld. Hoe meer games aan de teaser worden toegevoegd, hoe groter de kans dat een van die games resultaten oplevert buiten de standaardregels en de teaser regels.
Dat gezegd hebbende, door de grootte van je teaser-inzet laag te houden (twee of drie spellen) en te profiteren van de beweging van de punten door sleutelnummers te pushen, vergroot je de kans dat je je teaser-inzetten verzilvert.
Moet je teaser-weddenschappen gebruiken?
Het antwoord, zoals met de meeste dingen die met weddenschappen te maken hebben, is “het hangt ervan af”. In de meeste gevallen zijn teasers geen goede optie voor de gokker. Net als bij parlays, verhoogt het koppelen van meerdere weddenschappen aan één weddenschap waarin ze allemaal moeten winnen, alleen maar de kans dat het wedkantoor je geld ophaalt. Je krijgt niet genoeg gecompenseerd voor het samengestelde risico. Er bestaat echter wel een specifiek type teaser voor twee teams, bekend als een “Wong” teaser.
Teaser-weddenschappen zijn in feite een parlay-weddenschap die je gemakkelijker kunt maken in ruil voor een lagere uitbetaling. Hoewel het niet de meest winstgevende strategie is bij sport gokken, kun je er bij bepaalde strategieën zeker van profiteren.
Als de prijs goed is
Een belangrijke factor die we tot nu toe niet hebben besproken: de prijs. Dat is waar het nog lastiger kan worden. De prijzen van teasers zijn in de loop der jaren geëvolueerd, juist dankzij de hierboven beschreven weddenschappen. Gewoon wat Wong-teasers boeken en wachten tot de winst binnenkomt, werkt wellicht niet meer. Dat komt omdat het inzetten op teaser-weddenschappen veel gemakkelijker was toen -110-prijzen algemeen beschikbaar waren. Helaas sloegen de bookmakers uiteindelijk aan en sloot deze weg grotendeels af om te winnen. Als je -110 op teasers kunt vinden, is dat natuurlijk geweldig. Dan kun je zaken doen. Maar dat is steeds lastiger geworden.
Wat gebeurt er met mijn teaser-weddenschap als er een push komt?
Veel gokkers hebben vragen over enkele van de mechanismen rond teaser-weddenschappen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld in het geval van een push – stel dat je FC Barcelona teaserde in voorbeeld nr. 2 en ze verloren met 3.
De meeste bookmakers behandelen teasers als parlays. Dat wil zeggen, ze laten gewoonlijk een push of geannuleerd spel vallen en behandelen het als een teaser met één leg minder. Relevante regels over games die worden geannuleerd, verplaatst of vertraagd, kunnen ook van toepassing zijn. Raadpleeg daarom altijd de huisregels van je bookie.
Zijn teaser-weddenschappen een goede strategie?
Vaak zijn teaser-weddenschappen niet de beste optie voor gokkers die geld willen verdienen. Net als bij een parlay-weddenschap, wanneer je meerdere weddenschappen samenvoegt in één weddenschap, verhoog je het risico door elk onderdeel van de weddenschap nodig te hebben om te winnen. De andere kant van de medaille in deze situatie is dat je veel meer uitbetaald krijgt.
Teaser-weddenschappen verlagen echter je uitbetaling, wat betekent dat je niet genoeg wordt gecompenseerd voor het nemen van het extra risico dat meerdere weddenschappen nodig zijn om te scoren.
Teaser wedden bij online bookmakers
Online wedkantoren bieden verschillende manieren om teasers te spelen en de meerderheid gebruikt “off-the-board” teasers. Deze haalt spreads en totalen uit de huidige kansen in plaats van een vaste set odds die zijn toegewezen aan teaser-weddenschappen.
De meeste bookmakers bieden een teaser-optie wanneer je meerdere weddenschappen aan je wedkaart toevoegt, zodat je de betrokken odds en het aantal punten dat je wilt verplaatsen kunt selecteren, en vervolgens de mogelijke uitbetaling kunt bieden. Bij andere online bookmakers moet je alternatieve spreads selecteren en die weddenschappen parlayen.
Het is dus een interessante manier van wedden die zeker potentie heeft. Daar komt in ieder geval veel geluk bij kijken en natuurlijk, zoals altijd, het nodige onderzoek. Wij wensen je in ieder geval veel succes wanneer je deze vorm van wedden gaat proberen!