Bekend van:

Each-way wedden


Each-way wedden (EW of E/W) is een populaire vorm van weddenschappen afsluiten, meestal gedaan op paardenraces. Het kan door gokkers worden gebruikt als een vorm van verzekering als hun gekozen paard/paarden ternauwernood niet winnen. Het plaats gedeelte van de weddenschap verhoogt effectief hun kans om terug te keren, zelfs als het niet het volledige bedrag is dat een overwinning zou hebben opgeleverd.

Wat is een each-way weddenschap?

Een each-way weddenschappen worden voornamelijk gebruikt tijdens paardenraces. De bet bestaat uit twee inzetten: een WIN-inzet en een PLAATS-inzet. Er worden twee gelijke weddenschappen geplaatst, de eerste op een paard voor de overwinning en de tweede op hetzelfde paard voor de plaats. Er wordt gezegd dat een paard de race heeft “gewonnen” als het als eerste over de finish komt. De ‘plaats’ betekent dat het eindigt in een van de topposities. Het exacte aantal posities dat wordt uitbetaald op een plaats weddenschap verschilt van bookmaker tot bookmaker, maar het zijn meestal de eerste 4 of 5.

Als je € 10 per enkele trip inzet, zet je niet alleen € 10 in. Dit is een vrij veel voorkomende fout, dus maak je geen zorgen. €10 ‘each way’ betekent dat je €10 inzet op zowel de ene uitkomst als €10 op een andere uitkomst. In dit voorbeeld zou deze weddenschap € 20 hebben gekost.

Een each-way weddenschap van begin tot eind

 1. Maak een keuze en beslis hoeveel je per enkele trip wilt inzetten.
 2. Plaats een WIN-weddenschap op het paard dat als eerste eindigt.
 3. Doe een PLAATS-weddenschap op hetzelfde paard om ofwel het evenement te winnen OF op een van de aangegeven plaatsen te eindigen. Dit hangt af van de bookmaker, maar zal waarschijnlijk de 1e, 2e, 3e, 4e, 5e zijn.
 4. Onthoud: elke weddenschap MOET een gelijkwaardige inzet zijn. Bijvoorbeeld, een weddenschap van € 10 per enkele trip betekent dat je totale inzet € 20 is.
 5. Een fractie van de WIN selectie kansen wordt gebruikt om de odds voor het PLAATS-gedeelte van de weddenschap te berekenen: 1/2, 1/3, 1/4 en 1/5.
 6. Het aantal plaatsen dat specifiek wordt genoemd en de fractionele kansen die daarbij horen, zijn afhankelijk van de bookmaker, sport en het evenement. Zorg ervoor dat je de algemene voorwaarden doorneemt.
 7. Zowel de WIN als de PLAATS helft van de inzet wordt uitbetaald als jouw keuze als eerste wordt geplaatst.
 8. Het WIN deel van je inzet gaat verloren als je keuze niet als eerste wordt geplaatst.
 9. Het PLAATS gedeelte van de weddenschap wordt echter beloond als het eindigt op een van de vooraf bepaalde locaties.

Wat als mijn each-way weddenschap een non-runner is?

Each-way weddenschappen kunnen worden beïnvloed door de terugtrekking van andere paarden uit een race die gewoonlijk wordt aangeduid als een non-runner. Als een paard zich terugtrekt uit de race, is de kans groot dat de voorwaarden van je weddenschap veranderen. In een veld van 8 renners zijn de fractionele kansen bijvoorbeeld 1/5 voor de 1e, 2e en 3e plaats. Als een renner uit de race wordt teruggetrokken, zal het veld worden teruggebracht tot enkel 7 renners. Daarom zouden de fractionele kansen alleen voor de 1e en 2e plaats worden verlaagd tot 1/4.

In een veld van 5 renners zijn de fractionele kansen 1/4 voor de 1e en 2e plaats. Als een renner uit de race wordt teruggetrokken, zal het veld worden teruggebracht tot slechts 4 lopers. Daarom zal je each-way weddenschap veranderen in een enkele ‘WIN ONLY’-weddenschap.

Op welke sporten werkt each-way wedden?

Paardenraces en races met meer dan vier deelnemers worden meestal geassocieerd met each-way wedden. De fractionele kansen die door de bookmakers worden aangeboden en het aantal vooraf bepaalde plaatsen in een race zijn beide afhankelijk van het aantal deelnemers:

 • Minder dan 5 lopers: alleen WIN
 • 5-7 lopers: 1e & 2e plaats @ 1/4 odds
 • 8+ lopers: 1e, 2e & 3e plaats @ 1/5 odds.
 • Handicaps 12-15 lopers: 1e, 2e & 3e plaats @ 1/4 odds
 • Handicaps 15+ lopers: 1e, 2e, 3e & 4e plaats @ 1/4 odds

Grote paardenraces, zoals de Grand National, zien meestal veel beginnende gokkers die each-way wedden.

Each-way wedden in andere sporten

Op toernooien gebaseerde competities, zoals de FIFA World Cup (voetbal), de Masters (golf), Formule 1 (motorracen), hondenraces en wielercompetities bieden allemaal mogelijkheden voor each-way weddenschappen. In feite zal elk sportevenement dat uit meerdere deelnemers bestaat, duidelijk gedefinieerde ‘plaatsen’ bieden voor elke manier van wedden. Individuele voetbal-, boks-, rugby-, tennis-, snooker- en dartswedstrijden bieden echter alleen een winnaar en een verliezer en zijn daarom niet geschikt voor each-way wedden. De beschikbare voorwaarden voor elke manier verschillen afhankelijk van de sport, competitie en markt.

Hoe een each-way weddenschap te berekenen

De selectie is een paard met een prijs van 13,0 in een race van 8 lopers (1e, 2e en 3e plaats @ 1/5 odds). Een weddenschap van €10 per enkeltje wordt op de volgende manier berekend:

Inzet: €10 om te WIN @13,0 + €10 om te PLAATSEN @3,4 (1/5 van 13,0)

Totale inzet: €20 (€10 + €10)

 1. Uitkomst 1
  De selectie eindigt de race op de 1e plaats.
  Winsten worden als volgt berekend:WIN: €10 x 13 = €130
  PLAATS: €10 x 3,4 = €34
  Totaal rendement = €164 (€130 + €34)
 2. Resultaat 2
  De selectie eindigt de race op de 2e of 3e plaats.
  Winst wordt als volgt berekend:WIN: €0
  PLAATS: €10 x 3,4 = €34
  Totaal rendement = €34
 3. Uitkomst 3
  De selectie eindigt de race op de 4e – 8e plaats.
  Winsten worden als volgt berekend:WIN: €0
  PLAATS: €0
  Totaal rendement = €0

Plaats kansen berekenen bij gebruik van odds in decimale notatie

Decimale kansen zijn vrij eenvoudig als je ze eenmaal onder de knie hebt. Voor standaard back-weddenschappen vermenigvuldig je eenvoudig je inzet met de decimale noteringen om je totale rendement (inclusief je inzet) te berekenen. Je winst is dan je totale rendement – je inzet.

Proberen om plaats kansen te berekenen voor elke manier weddenschappen vereist wat meer begrip. Bijvoorbeeld: als we een paard steunen op 11,0 (10/1 fractioneel) voor € 10 per enkele trip en de plaats voorwaarden zijn ¼, dan delen we de decimale kansen niet gewoon door 4 om de plaats kansen te berekenen. We moeten 1 aftrekken van de decimale kansen (dit is onze inzet), dit delen door de plaats voorwaarden (4 voor ¼, 5 voor 1/5) en dan uiteindelijk onze inzet toevoegen (+1)

Voor ons voorbeeld hierboven een paard op 11,0 en plaats termen ¼ zou resulteren in het volgende:

 1. Trek onze inzet af = 11,0 – 1 = 10,0
 2. Delen door plaatstermen = 10 / 4 = 2,5
 3. Voeg onze inzet toe = 2,5 + 1 = 3,5

De plaats odds voor onze Each-way weddenschap zouden 3,5 zijn.

Geavanceerde types van Each-way weddenschappen

Meerdere Each-way-weddenschappen

Meerdere each-way weddenschappen worden afgehandeld op basis van WIN naar WIN en PLAATS naar PLAATS. Als bijvoorbeeld al je selecties op één na winnen en de resterende selectie alleen wordt geplaatst, is het WIN-element van de weddenschap ongeldig. Hetzelfde resultaat zou optreden als één selectie wint, maar alleen de overige selecties worden geplaatst. In principe ontvang je geen groter winstrendement omdat meer van je selecties winnen. Toch ontvang je een vergoeding voor het plaats element van de multiple each way weddenschap. Als slechts één van je selecties er niet in slaagt om OF een plaats te winnen, is de gehele multiple each way-weddenschap ongeldig. Het is belangrijk om te onthouden dat als je eerste selectie wint, het rendement van die weddenschap NIET de inzet wordt voor volgende selecties.

Each-way double: 2 selecties

Net als bij een each-way enkele weddenschap, bestaat een double uit twee weddenschappen: nu echter uit een WIN double en een PLAATS double. Als een van je twee selecties wint, maar de andere alleen weet te plaatsen, is het win-element van de each-way double ongeldig. Je ontvangt echter nog steeds een vergoeding voor het plaats element.

Each-way treble: 3 selecties

Een each-way treble bestaat ook uit twee weddenschappen: een WIN treble en een PLAATS treble. Als een van je drie selecties wint, maar de andere twee alleen worden geplaatst, vervalt het win-element van de each-way treble. Je ontvangt wel nog steeds een vergoeding voor het plaats element.

Wanneer je beter wel en niet kunt inzetten op each-way

Je kunt each-way wedden inzetten wanneer

 • De odds voor elke manier gelijk zijn aan of hoger zijn dan 5,0. De kansen zijn dan in je voordeel, zodat je winst weddenschap en totale inzet gedekt zijn, mocht je selectie op een bepaalde plaats eindigen. Je overweegt niet de favoriet in de markt. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat je een markt favoriet van een sportevenement zult vinden met odds voor elke manier van wedden die groter zijn dan 5,00.
 • Je er geen 100% vertrouwen in hebt dat je selectie op de eerste plaats komt, maar je wel nog steeds het gevoel hebt dat het in staat is om op een van de aangegeven plaatsen te eindigen. Je selectie heeft hoge kansen, maar je hebt nog steeds het gevoel dat het een zeer goede kans heeft om op een van de aangegeven plaatsen te eindigen.

Je kunt each-way wedden beter niet inzetten wanneer

 • De odds voor each-way van je selectie minder dan 5,0 zijn. In dit geval heeft het geen waarde om op elke manier te wedden. Je zou alleen je potentiële verliezen minimaliseren in plaats van je winst inzet te dekken.

Tot slot

Each-way wedden, vooral op paardenraces, is een interessant wedtype en kan erg lucratief zijn. Zorg dat je je huiswerk doet en laat je niet meeslepen in onnodig hoge bets. Wij wensen je veel succes met each-way weddenschappen!

 

toggle off
Gokreclame uitschakelen.