Bekend van:

Hoe verdienen bookmakers geld?


Hoewel het misschien niet zo lijkt, zijn bookmakers gewoon bedrijven zoals elk ander. Wat misschien minder duidelijk is, is hoe ze precies geld verdienen. Sportweddenschappen kunnen een ingewikkelde industrie zijn, dus laten we eens kijken hoe wedkantoren precies geld verdienen.

Dus hoe doen ze het

Bookmakers verdienen geld door “vig” of vigorish in rekening te brengen. Dit is in wezen de vergoeding die een bookmaker aan elke weddenschap toevoegt. Om ervoor te zorgen dat bookmakers geld kunnen verdienen, moeten ze in totaal ongeveer hetzelfde bedrag aan beide kanten van elke weddenschap hebben.

De meeste punten spreads hebben bijvoorbeeld standaard odds van -110 aan elke kant. De punten spreiding is ontworpen om een ​​redelijke verwachting te hebben van hoeveel een bepaald team de voorkeur geniet om te winnen. Dus als er geen vigs op deze weddenschappen waren, zouden de “echte” kansen +100 of even kansen zijn. Omdat bookmakers echter geld moeten verdienen, maken ze de odds aan elke kant iets slechter om winst te maken.

Procentueel

Voor jouw standaard -110 kansen, kunnen we berekenen met behulp van een vig-calculator dat dit overeenkomt met een houdkracht van ~ 4,76% voor de bookmaker. Dat betekent dat wanneer aan elke kant van een bepaalde weddenschap gelijke hoeveelheden geld zouden worden ingezet, het wedkantoor zou kunnen verwachten dat het ~ 4,76% van het totale bedrag op die weddenschap zou verdienen.

Laten we een specifiek voorbeeld doornemen: De Golden State Warriors (+4) zijn underdogs bij de Boston Celtics (-4). De kansen op elk van deze weddenschappen zijn -110.

Indien er € 100K werd ingezet op de punten spreiding van Golden State Warriors en € 100K werd ingezet op de punten spreiding van Boston Celtics, dan zou de bookmaker ~ 4,76% verdienen op dit spel, ongeacht de uitkomst . Dit zou neerkomen op een winst van €9.250 voor de bookmaker (€200.000 totale greep X 4,76% hold).

De vig

Zoals hierboven uitgelegd, is vig een commissie of vergoeding die een bookie in rekening brengt bij elke inzet die nodig is. Vigorish maakt altijd deel uit van de weddenschappen, dus je hoeft je geen zorgen te maken over het betalen van de vig als een extra of afzonderlijke vergoeding. In gok kringen kunnen anderen naar de vig verwijzen met namen als commissie, juice, cut of house edge. Dus als je een van die termen hoort, weet dan dat ze het over de volatiliteit hebben.

Waarom verplaatsen sportboeken lijnen?

Scherpe gokkers weten dat kansen en lijnen altijd aan verandering onderhevig zijn. Een van de redenen waarom de odds veranderen, is omdat bookmakers proberen te reageren op de markt. Als bookmakers hun lijnen vrijgeven en vervolgens zien dat het publiek één kant van de weddenschap sterk steunt, zullen ze de odds verschuiven om de andere kant aantrekkelijker te maken om te proberen de inzetten gelijk te trekken. Bookmakers doen dit in een poging om gelijke actie, in welk geval de vig winst garandeert.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat het spel Suns-Lakers begint met de volgende punten spreiding en odds van:

  • Phoenix Suns +4,5 (-110)
  • Los Angeles Lakers -4,5 (-110)

Stel dat bij die cijfers de meeste weddenschappen binnenkomen aan de kant van de Lakers. De bookmaker merkt dit en neemt maatregelen om het risico te minimaliseren. Het verandert de kansen om te proberen meer actie op de Suns aan te moedigen. De odds kunnen dus verschuiven naar het volgende:

  • Phoenix Suns +4,5 (-107)
  • Los Angeles Lakers -4,5 (-114)

Sommige gokkers die op de Lakers wilden wedden, kunnen terugschrikken vanwege de gedaalde waarde. En gokkers die aarzelden om op de Suns te wedden, kunnen moediger zijn met een iets betere waarde. Dit kan de bookmaker helpen het gewenste evenwicht te bereiken. Op deze manier, welk team de spread ook dekt, het wedkantoor is nog steeds gegarandeerd van geld.

Daarom zul je ook merken dat de lijnen zelf verschuiven voor spreads en totalen. Als de bovenstaande wijziging bijvoorbeeld niet het gewenste effect heeft, zie je mogelijk ook de spreiding naar +5/-5.

Wat gebeurt er als het geld niet in evenwicht is bij een bookmaker?

Als het geld bij een bookmaker de ene kant bevoordeelt boven de andere, dan stelt deze zichzelf open voor grotere potentiële winsten of verliezen. Als er bijvoorbeeld € 150.000 was ingezet op de Golden State Warriors op +4 en slechts € 50.000 op de Boston Celtics op -4, dan zou het bookmaker de Boston Celtics nodig hebben om de spread te dekken om te profiteren van deze weddenschap.

Als de Golden State Warriors in feite de spread zouden dekken, dan zou de bookmaker in totaal ~€286K moeten uitbetalen aan winnende gokkers, terwijl hij slechts €200K binnen zou krijgen. Dat zou resulteren in een verlies van ongeveer -€86K op dit spel.

Als de Boston Celtics de spread zouden afdekken, zou de bookmaker in totaal ~€95K moeten uitbetalen aan winnende gokkers. Aangezien de bookmaker een totaalbedrag van €200K had, zouden ze in dit scenario +€105K winst maken.

Gevolg

Het hebben van een ongeveer gelijke hoeveelheid geld aan elke kant vermindert de volatiliteit in de winst voor de bookmaker aanzienlijk. Als wordt aangenomen dat de lijnen het meest efficiënt zijn, kunnen bookmakers verwachten dat de variantie in de loop van de tijd gelijk zal worden en ongeveer gelijk blijft aan hun gemiddelde vig die ze voor hun weddenschappen hebben ingesteld.

Je zult vaak nieuwsberichten zien over hoe bookmakers het deden gezien de resultaten van games. Evenementen met een hoog volume, zoals een regulier NFL-seizoen, kunnen een grote invloed hebben op de winstgevendheid van bookmakers, gezien het aantal NFL-games dat wordt behandeld.

Waarom zouden bookmakers het geld onevenwichtig laten zijn?

Bookmakers blijven vaak achter met onevenwichtig geld aan elke kant van een weddenschap vanwege de manier waarop de odds voor sportweddenschappen zijn ingesteld. Vaak kopiëren bookmakers gewoon de lijnen van andere wedkantoren die op de markt zijn. Ze doen dit om ervoor te zorgen dat ze de “beste” lijn hebben, maar de geldverdeling bij hen komt mogelijk niet noodzakelijk overeen met die van de market making bookmaker.

Voorbeeld

Bijvoorbeeld, bookmaker Jack’s is een markt makende bookie die een groot aantal weddenschappen aanneemt, dan hebben ze de beste informatie over de manier waarop de lijnen kunnen worden verplaatst op basis van hoe het geld binnenkomt. Als Bet365 een kleiner bedrag neemt van volume op hetzelfde spel, kunnen ze worden gestimuleerd om simpelweg de lijnen te kopiëren die Jack’s  instelt, wetende dat ze de beste informatie hebben over wat de lijn zou moeten zijn. In dit voorbeeld kan Bet365 worden blootgesteld aan ongelijk geld aan elke kant, ondanks dat het dezelfde lijn heeft als Jack’s.

Hoe gebruiken bookmakers kansen?

Aangezien bookmaking een vak is, moet het net als andere producten voor meer worden verkocht dan het waard is. Als gevolg hiervan zal jij, de gokker, het moeten kopen voor een hogere prijs dan de bookmaker denkt dat het waard is.

Denk aan een eerlijke toss. De munt heeft een kans van 0,5 om met de kop naar boven te landen, of een kans van -100. Als je wist dat het een redelijke gok was, zou je € 100 inzetten in de hoop € 100 te verdienen.

Stel je nu een bookmaker voor die je kansen van -110 geeft. Hij geeft zichzelf de kans om op de lange termijn van je te profiteren door je “oneerlijke” kansen te bieden.

Indekken

Het bookmaker zet natuurlijk niet in op het opgooien van munten (met misschien uitzondering van de Super Bowl). Een bookmaker biedt odds op evenementen die veel minder voorspelbaar zijn, dus het zorgt niet alleen voor winst op de lange termijn, maar beschermt zichzelf ook tegen de onzekerheid die gepaard gaat met het voorspellen van kansen in de sport.

Deze premie die de bookmaker toepast op hun odds om ervoor te zorgen dat ze “oneerlijk” zijn, wat betekent dat ze geen “eerlijke” kansen weerspiegelen, staat dus bekend als de vig of juice. Hoeveel een premie is, hangt af van verschillende factoren, maar in eenvoudige bewoordingen zou de vig een zekere mate van bescherming moeten geven aan het bookmaker. Terwijl de bookie de gokker theoretisch nadeel bezorgt wanneer deze de weddenschap plaatst.

Wat is het verschil tussen een bookmaker en betting exchanges?

Bookmakers en betting exchanges zijn twee totaal verschillende dingen. Als je over betting exchanges hoort, denk dan aan op de beurs verhandelde markten zoals de aandelenmarkt.

Bookmakers hebben een rigide werking. In wezen zijn zij de verkoper en ben jij de koper. Bij betting exchanges heb je de vrijheid om zowel de koper als de verkoper te zijn. Dit betekent dat je kansen voor een evenement kunt instellen, en als een bereidwillige klant die kansen leuk vindt, kan die klant een weddenschap plaatsen. Als de klant wint, betaal je uit, maar als jij wint, krijg jij de beloning, net zoals een bookmaker zou doen. De bookmaker fungeert ondertussen bij sportweddenschappen dus als tussenpersoon door een platform te bieden om een ​​dergelijke uitwisseling te laten plaatsvinden.

Conclusie

Bookmakers kunnen risico’s aan je verkopen, maar ze hebben veel maatregelen getroffen die hun winst garanderen. Bookmakers verdienen geld door een commissie in rekening te brengen, ook wel de vig genoemd, zodat ze niet op onverwachte resultaten hoeven te vertrouwen om geld te verdienen. Natuurlijk, wanneer een favoriet verliest, kunnen ze uiteindelijk meer verzilveren, maar beschouw vitaliteit als de beveiliging die hen verzekert van winst, ongeacht de uitkomst van een spel. Zo zit het!

toggle off
Gokreclame uitschakelen.