Bekend van:

Info omtrent Qatar 2022


WK Qatar 2022 is de eerste keer dat de FIFA World Cup niet in de zomer wordt gespeeld vanwege de weersomstandigheden in het gastland. Het grootse evenement vindt plaats van 20 november tot 18 december. Het zal het eerste WK zijn dat in het Midden-Oosten wordt gehouden en pas het tweede dat in Azië wordt gehouden. Hieronder vind je de belangrijkste informatie over ’s werelds grootste voetbalevenement. Aan het kwalificatietoernooi doen in totaal 210 teams mee. Als ze in Qatar aankomen, zijn er nog maar 32 teams over.

Data WK 2022

Openingswedstrijd: Gastland Qatar speelt tegen Ecuador in de openingswedstrijd van het WK 2022 in Qatar op zondag 20 november om 19.00 uur lokale tijd, een dag eerder dan oorspronkelijk gepland. De oorspronkelijke openingswedstrijd tussen Senegal en Nederland zou op maandag 21 november om 13.00 uur plaatsvinden, maar wordt nu om 19.00 uur gespeeld. Dit wordt de derde wedstrijd van het toernooi. Engeland vs Iran is de tweede wedstrijd van het toernooi dat op 21 november om 16.00 uur lokale tijd begint.

Data groepsfase: De wedstrijden in de groepsfase worden gespeeld tussen 20 november en 2 december.

Knock-outfase van de groep: De knock-outfase wordt gespeeld tussen 3 en 18 december tussen de 16 teams die doorgaan.

De groepsfase: Tijdens deze fase die 13 dagen duurt, worden elke dag vier wedstrijden gespeeld, waarbij het winnende team en de nummer twee doorgaan naar de ronde van 16. Er zijn vier aftrap tijden voor de opening van twee wedstrijdrondes: 13u, 16u, 19u en 22u. De laatste ronde van groepswedstrijden en knock-out ronde wedstrijden begint om 18.00 uur en 22.00 uur lokale tijd.

De finale van het WK 2022: De finale van het WK voetbal wordt gespeeld op zondag 18 december 2022 om 18.00 uur lokale tijd. De finale wordt gespeeld voor 80.000 toeschouwers in het Lusail Iconic Stadion.

Qatar Stadions

In totaal zullen 8 voetbalstadions worden gebruikt in het WK 2022-toernooi, verdeeld over vijf steden.

Dit zijn:

  • Lusail Iconic Stadion, Lusail (capaciteit: 80.000)
  • Al Bayt Stadion, Al Khor (capaciteit: 60.000)
  • Education City Stadion, Al Rayyan (capaciteit: 45.350)
  • Ahmed bin Ali Stadion, Al Rayyan (capaciteit: 44.740)
  • Khalifa International Stadion , Al Rayyan (capaciteit: 40.000)
  • Stadion 974, Doha (capaciteit: 40.000)
  • Al Thumama Stadion, Doha (capaciteit: 40.000)
  • Al Janoub Stadion, Al Wakrah (capaciteit: 40.000)

De gemiddelde capaciteit van het WK van dit jaar is 47.500 zitplaatsen. Alle stadions zijn bereikbaar met modern openbaar vervoer en liggen binnen 1 uur van Doha.

Het meest gebruikte stadion is het Lusail Iconic Stadion. Het zal 5x groepswedstrijden, 1x ronde van 16, 1x kwartfinale, 1x halve finale en de WK voetbalfinale hosten. Brazilië, Argentinië, Mexico en Saoedi-Arabië spelen allemaal twee keer in het stadion in de groepswedstrijden.

Het Al Bayt Stadion zal de andere halve finale organiseren. Tijdens het WK 2022 worden in het Al Bayt-stadion 5 groepswedstrijden, 1 x ronde van 16 wedstrijden, 1 x kwartfinale en de halve finale gehouden. Qatar en Duitsland spelen tijdens de groepswedstrijden twee keer in dit stadion.

Lusail Stadion

Capaciteit: 80.000
Afstand tot het centrum van Doha: 16 kilometer.
Concept ontworpen door: Foster + partners
Games: 10, inclusief de finale.

Dit is het paradepaardje van het toernooi waar de openingswedstrijd, de finale en andere belangrijke wedstrijden zullen plaatsvinden. Het stadion werd pas dit jaar geopend, met veel vertraging op schema. Het ontwerp is geïnspireerd op het ‘spel van licht en schaduw dat de fanar-lantaarn kenmerkt’. Aan het einde van het toernooi zullen de meeste stoelen worden verwijderd en gedoneerd aan ontwikkelingslanden, aangezien de nieuwe stad Lusail ter waarde van 38 miljard euro na 2022 ‘geen eigen voetbalstadion meer nodig heeft’.

Al Janoub Stadion

Capaciteit: 40.000
Afstand van het stadscentrum van Doha : 22 kilometer
Ontwerp geïnspireerd door: Dame Zaha Hadid
Games: 7, up to the last 16.

Het futuristische ontwerp van de Al Janoub, voorheen bekend als het Al Wakrah Stadion, is geïnspireerd op de zeilen van de dhow-boten die traditioneel zijn voor het land van Qatar in een knipoog naar het maritieme erfgoed van de kuststad. Het heeft een uitschuifbaar dak en een innovatief koelsysteem om ervoor te zorgen dat de grond het hele jaar door evenementen kan houden, zelfs tijdens de verzengende hitte van de zomermaanden.

Al Bayt Stadion

Capaciteit: 60.000
Afstand tot het centrum van Doha: 69 kilometer
Ontwerper: Dar Al-Handasah
Games: 8, inclusief de openingswedstrijd.

Een van de grotere stadions, het Al Bayt, zal wedstrijden tot en met de halve finales van de competitie verzorgen. De arena is ontworpen om Arabische gastvrijheid te vertegenwoordigen, waarbij de structuur eruit ziet als een traditionele Arabische tent die bekend staat als ‘bayt al sha’ar’.

Omdat de temperaturen in Qatar zelfs in november boven de 30 graden celsius kunnen uitkomen, zal het ook een schuifdak hebben om de hitte buiten te houden. Het is het verste stadion van Doha, maar fans die niet ver willen reizen, kunnen verblijven in het luxe vijfsterrenhotel en winkelcentrum, dat is geopend.

Ahmad Bin Ali Stadion

Capaciteit: 40.000
Afstand tot het centrum van Doha: 35 kilometer
Ontwerper: Ramboll
Games: 7, tot de laatste 16.

Dit stadion, dat ook een naamsvermelding kreeg nadat het aanvankelijk het Al-Rayyan Stadion heette, zal wedstrijden hosten tot de kwartfinale en is bedoeld als een weerspiegeling van de Qatarese cultuur. De gevel heeft ingewikkelde patronen die het land van Qatar vertegenwoordigen, van de natuur tot de handelsgeschiedenis.

Het bevindt zich in de buurt van de woestijn, dus de horeca en handel stalletjes buiten de grond zullen de vorm krijgen van zandduinen. Het stadion, gelegen in Al Rayyan, werd gebouwd op de plaats van de oude grond waarbij de meeste bouwmaterialen werden hergebruikt om het Ahmad Bin Ali-stadion te op te zetten.

Education City Stadion

Capaciteit: 40.000
Afstand tot het centrum van Doha: 17 kilometer
Ontwerper: FIA Fenwick Iribarren Architects
Games: 8, tot kwartfinale.

Dit stadion bevindt zich precies binnen de Qatar Foundation, net buiten het centrum van Doha, dat over de hele wereld bekend is. Het Education City Stadion, dat wedstrijden organiseert tot aan de kwartfinales, zal na het WK de thuisbasis worden van het nationale damesteam. Het stadion heeft de vorm van een diamant en zal de bijnaam ‘de diamant in de woestijn’ krijgen omdat het is ontworpen om overdag te glinsteren en ’s nachts te gloeien.

Al Thumama Stadion

Capaciteit: 40.000
Afstand tot het centrum van Doha: 13 kilometer
Ontwerper: Arab Engineering Bureau
Games: 8, tot kwartfinale.

Deze is geïnspireerd op de ‘gahfiya’, een traditionele geweven pet die door mannen in het Midden-Oosten wordt gedragen, en is goed te zien op foto’s van het stadion. Dit is de eerste WK-locatie die is ontworpen door een Qatarese architect, Ibrahim Al Jaidah. De Al Thumama halveert ook zijn capaciteit na het WK en schenkt de stoelen aan ontwikkelingslanden. Op het terrein wordt tevens een moskee en hotel geopend.

Stadion 974

Capaciteit: 40.000
Afstand tot het centrum van Doha: 16 kilometer
Ontwerper: FIA Fenwick Iribarren Architects
Games: 7, tot laatste 16.

Als primeur voor het WK is dit stadion gemaakt van 974 zeecontainers en andere materialen die gemakkelijk worden gedemonteerd nadat het toernooi is afgelopen. Het kijkt uit over de Doha Corniche en de skyline van de West Bay – een promenade aan het water die er ’s nachts spectaculair uitziet – en zal tot de laatste 16 spelen. Het doel is om zo min mogelijk materialen te gebruiken en zo afval en emissies te verminderen.

Khalifa Internationaal Stadion

Capaciteit: 45.416
Afstand tot het centrum van Doha: 13 kilometer
Games: 8, inclusief play-off om de derde plaats.

Dit was een van de weinige stadions die werd geopend voordat het WK werd toegekend aan Qatar. Het werd oorspronkelijk gebouwd in 1976. Het was ook gastheer van de Emir Cup-finale in mei 2020  voor 40.000 toeschouwers. Het is het nationale stadion van het land sinds de opening en is grondig gerenoveerd om het WK te hosten. Het was eerder gastheer van de Asian Games, de Gulf Cup en de AFC Asian Cup en gastheer van de IAAF Wereldkampioenschappen atletiek in 2019. Engeland speelde hier in 2009 in een internationale vriendschappelijke wedstrijd tegen Brazilië, terwijl Liverpool de FIFA Club World Cup op deze locatie 10 jaar won later.

Tot slot

Wil je wedden op WK 2022 in Qatar? Dan kun je onder andere meer lezen over wedden op het Nederlands Elftal. Natuurlijk hopen we allemaal dat ons kikkerlandje het ontzettend ver schopt tijdens dit WK. Blijf echter wel realistisch gedurende het toernooi als het op weddenschappen aankomt. Het feit dat je WIL dat Nederland wint, maakt het nog niet zo. Bekijk de data objectief wanneer je serieus wilt gaan gokken op de WK 2022. Wij wensen je uiteraard veel kijk en gok plezier!

toggle off
Gokreclame uitschakelen.