Bekend van:

Meest populaire sporten om op te wedden


Sportweddenschappen zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden en sinds 2021 ook legaal in Nederland. Sinds de KSA online gokken heeft gelegaliseerd zijn met name online weddenschappen uitgegroeid tot een van de meest lucratieve sectoren van het land. Online bookmakers en online casino’s hebben nieuwe gokkers uit het hele land aangetrokken. Exploitanten vechten voor een deel van de markt, wat betekent dat er nog nooit zoveel opties zijn geweest voor sportgokkers om uit te kiezen.

Dus op welke weddenschap?

Wedden is nu actief in alle sporten en nieuwere niches zoals eSports groeien het snelst, zowel wat betreft spelers participatie, kijkersaantallen als weddenschappen. Maar er zijn altijd een paar reuzen geweest die het grootste deel van de wereldwijde markt voor sportweddenschappen vertegenwoordigen. En hoewel de cijfers per land kunnen verschillen, zijn onderstaande voor het grootste deel de populairste sporten om op te wedden:

Voetbal

Voetbal is de grootste en meest gespeelde sport ter wereld, dus het is niet verwonderlijk dat bovenaan de lijst staat. Paardenraces stonden vroeger aan top, maar in play-weddenschappen en vroege uitbetalingen is wedden op voetbal een waar monster geworden. Vanwege de vele niet-gereguleerde markten is het onmogelijk om nauwkeurige cijfers voor de wereldmarkt te krijgen, maar met kijkcijfers van in de honderden miljoenen voor grote evenementen moet het werkelijke aantal weddenschappen in het voetbal enorm zijn.

Binnen het voetbalspel is het toernooi met het grootste omzetvolume de FIFA World Cup, die om de vier jaar plaatsvindt. Op het WK 2026 zullen 48 landen actief zijn, in plaats van 32 landen. Hierdoor zijn er meer wedstrijden en spelers op het toernooi. De landen nemen deel  de eerste kwalificatierondes om het uit te vechten op het veld. Gokkers over de hele wereld plaatsen weddenschappen bij elke mogelijke stap  in het toernooi. Naar schatting wordt er bij elk WK-toernooi voor meer dan €260 miljoen aan weddenschappen geplaatst.

American Football

Uiteraard populair in de States, maar zeker ook onder de Nederlandse gokker. Voor lange termijn en consistente rendementen geldt bij American Football weddenschappen, minder is meer. Accumulators, eerste doelpuntenmaker, correcte score en andere sportweddenschappen zijn prima voor een beetje plezier, maar de over rounds bij dit soort bets zijn niets voor de poes.

Professionele football gokkers houden zich voornamelijk bezig met twee soorten weddenschappen: de Aziatische handicap en de markten voor meer/minder doelpunten. Deze hebben de voorkeur omdat er maar twee uitkomsten zijn – en bij topbedrijven zoals Jack’s komen de vaak enkel op 101-102%.

Het doel van deze weddenschappen is om de odds redelijk gelijk te maken voor beide partijen, en hoewel de opbrengsten niet astronomisch zijn, geven ze de serieuze gokker de beste kans op succes op de lange termijn. Wedden op enkelspel of dubbelspel is de voorzichtige benadering.

Football in Europa wordt natuurlijk voetbal genoemd. Aan deze van de plas houden gokkers er echter ook van om weddenschappen te plaatsen op ‘American football’. Je kunt ervoor kiezen om een toekomst-weddenschap te plaatsen op wie jij denkt dat de winnaar van de Super Bowl zal zijn voordat het reguliere seizoen begint, of je kunt ervoor kiezen om enkele parlays te plaatsen voor een volledig weekend met wedstrijden.

Paardenrennen

Dit is een sport die al vele jaren synoniem is met gokken, en gedurende het grootste deel van de geschiedenis was paardenrennen de meest populaire sport om op te wedden. Het is nog steeds een wereldwijde gigant en een van de weinige sporten waar je 24/7 op kunt wedden over de hele wereld. Enkele van de rijkste sportevenementen zijn paardenraces, en met veel prijzengeld komen veel kijkers en grote gokkers.

Wedden op paardenraces wordt geschat op meer dan € 100 miljard per jaar. Verrassend genoeg is Japan de grootste markt, gevolgd door het VK en Australië. Racen is een enorme industrie in de VS en met weddenschappen die in sommige staten gelegaliseerd worden, zou dit een slapende reus kunnen zijn.

Paardenrennen is om verschillende redenen aantrekkelijk. Elke dag presenteert een nieuwe puzzel, met talloze factoren die onder de loep moeten worden genomen. Winnen bij paardenraces is de laatste jaren steeds moeilijker geworden door de aanwezigheid van de wedbeurzen, maar het is nog steeds mogelijk. Bij paardenraces zijn, vanwege het aantal mogelijke uitkomsten in een evenement, de aangeboden odds meestal veel groter dan die beschikbaar zijn bij het wedden op bijvoorbeeld voetbalwedstrijden.

Tennis

Dit is waarschijnlijk een verrassing voor velen, maar tennis is de vierde meest populaire sport om wereldwijd op te wedden. Live/in-play weddenschappen begonnen toen je kon kiezen om te wedden op wie een set zou winnen, nu kun je wedden op wie een wedstrijd gaat winnen. Dit aantal combinaties maakt tennis een zeer frequente gok sport.

Het gelijkspel in tennis maakt het ook een makkelijke weddenschap met lage odds, bijvoorbeeld in de eerste paar rondes kan Federer of Nadal een outsider spelen, en gezien het feit dat de grote drie in tennis de sport al 20 jaar domineren, ze verliezen zelden van een buitenstaander. Live wedden is echter de belangrijkste factor geweest in de enorme stijging van tennis weddenschappen.

Honkbal 

De MLB is een van de meest gevolgde moderne sporten. In het begin kan wedden op de MLB ingewikkeld lijken, omdat er veel te veel variabelen zijn. Hoe meer je honkbal echter bestudeert, hoe gemakkelijker het is om winnaars te kiezen. Een van de voordelen van wedden op de MLB is de uitgebreide beschikbare data en analyse. Lang voordat een game begint, kunnen sommige statistieken en uitsplitsingen je naar de favorieten leiden. Bovendien betekenen deze meerdere variabelen dat er veel is om op te wedden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld voetbal, waar je je neerlegt bij weddenschappen wie er wint, verliest of gelijkspeelt, kun je veel meer weddenschappen plaatsen op honkbalwedstrijden. De prop weddenschappen daar gelaten, natuurlijk.

Golf

Golf is de laatste paar jaar een van de grootste stijgers in sportweddenschappen. Met 78 spelers die op elk moment op de baan spelen en een heleboel inzet formaten, is het niet moeilijk te begrijpen waarom dit zo populair is bij gokkers. Grote evenementen worden over 3 dagen gehouden, terwijl majors 4 dagen duren. Voeg dit toe aan het aantal spelers op het veld en je hebt zoveel meer kansen en variabele uitkomsten dan bij andere sporten.

Als je golftoernooien zelf op afstand hebt gevolgd, heb je waarschijnlijk al heel lang van dezelfde namen gehoord. De individualiteit van deze sport betekent dat alleen de beste en meest toegewijde sporters uitbreken en de evenementen domineren. Dus als je de juiste spelers, hun concurrentie en hun talent kunt onderzoeken, kun je relatief eenvoudig een winnaar kiezen.

Golfen bevat ook verschillende variabelen waarop je kunt wedden voor, tijdens en na de toernooien. Talrijke golf fans en enthousiastelingen begonnen met gok nieuwsgierigheid, maar raakten toen verslingerd aan het spel. De kalme en evenwichtige aard kan je helpen jezelf even bij de les te halen en elke keer de juiste weddenschappen te plaatsen.

Rugby

Rugby Union is tevens een grote stijger geweest in de gokwereld, met veel nieuwe landen die door de gelederen van het spel zijn gestegen. Er zijn nu 30 rugbylanden over de hele wereld, waarvan er 20 zich kwalificeerden voor het WK 2019, het grootste rugby evenement in de geschiedenis van het spel.

Buiten de World Cup zijn de Home Nations op het zuidelijk halfrond en Six Nations in Europa de 2 grote jaarlijkse evenementen waar mensen graag een gokje op wagen. Dan is er nog de Super Rugby League, Premiership in Engeland, Top 14 in Frankrijk, en de Champions Cup voor de beste Europese teams die allemaal te maken hebben met enorme hoeveelheden weddenschappen. In-play weddenschappen in een spel met zoveel variabelen maakten rugby afgelopen jaren tot een van de meest populaire sporten om op te wedden.

IJshockey 

Een algemene trend in de sport is dat je moet wedden op het aantal teams, het concurrentievermogen en de speelstijl. Als we naar deze factoren kijken, is het gemakkelijk te begrijpen waarom de NHL een van de meest winstgevende sporten is om op te wedden.

Net als bij de MLB moet je mogelijk uitgebreid onderzoek doen om de games en teams beter te begrijpen. Maar als je eenmaal een diepgaand begrip van het ijshockey spel hebt, kun je genieten van grotere kansen en hogere winkansen. Hoewel wedden op de NHL al eeuwen bestaat, is het wellicht niet zo populair als andere wereldberoemde sporten. Dit betekent dat er een grotere kans en stimulans is om een ​​flinke weddenschap te plaatsen en veel te winnen.

Boksen / MMA

Boksen is al jaren een andere sport die synoniem staat voor gokken en hoewel het misschien overschaduwd is door voetbal, is tennis en golf nog steeds een grote sport. MMA is een relatief nieuwe sport, maar door de geschiedenis van de UFC worden de aantallen steeds groter.

eSports

De snelst groeiende sport- en sportmarkt met betrekking tot het aantal weddenschappen is eSports. De toegenomen populariteit van eSports dwingt bookmakers om zich snel aan te passen of anders  achterop te raken. Hoewel virtueel racen al jaren bestaat, zijn de andere virtuele sporten in 2020 enorm populair geworden, waarbij alle grote bookmakers verschillende eSports bets aanbieden. Dit groeiende volume stimuleert snel het genereren van inkomsten in de sportweddenschap industrie.

Andere opmerkelijke sporten

We dachten dat het de moeite waard was om enkele andere sporten te noemen die ook veel publiek trekken:

Wielrennen

Cricket

Basketbal

Hoewel veel mensen denken dat sporten als basketbal zo ongeveer de NBA in de VS zijn, is er ook een succesvolle Europese basketbalcompetitie die veel aandacht trekt .

toggle off
Gokreclame uitschakelen.