Bekend van:

Reverse line movement


Reverse line movement is een trendy term in sportweddenschappen waarbij gevorderde gokkers de lijnbeweging volgen en een onregelmatigheid proberen op te vangen waarbij een bookmaker de lijn in de tegenovergestelde richting van wat logisch is beweegt. Gokkers bestuderen de lijnen en hoe ze zich verplaatsen om deze zeldzame gelegenheden te ontdekken, en zetten ze vervolgens in om te proberen hun voordeel ermee te doen. Maar waarom onderzoeken gokkers lijnen zo nauwkeurig, en wat is de echte value van het lokaliseren van situaties waarin de lijnbewegingen in tegenspraak zijn met wat logisch is? Het klinkt allemaal een beetje vaag. Laten we eens diep ingaan op wat omgekeerde lijnbeweging inhoudt.

Waarom stellen bookmakers reverse line movements in?

Over het algemeen maken bookmakers hun winst door bijna gelijke bedragen aan elke kant van een spel aan te trekken. Van daaruit kunnen ze gewoon hun commissie of vig nemen zoals het bekend is. Laten we eens kijken naar het volgende voorbeeld:

New England Patriot -2,5(-110)

Green Bay Packers +2,5 (-110)

Laten we zeggen dat er €55.000 aan weddenschappen op New England en €55.000 aan weddenschappen op Green Bay zijn. Ongeacht wie de spread dekt, bookmakers betalen € 50.000 aan winst uit, maar behouden € 55.000. Dit betekent dat ze € 5.000 zullen verdienen. Dat is echter de perfecte situatie voor oddsmakers. Zoals de meeste bookmakers je zullen vertellen, gebeurt dat zelden.

Waarombeweegt de lijn?

Zoals je je kunt voorstellen, is het erg moeilijk om een ​​perfecte 50/50 verdeling te bereiken in een spel. Hierdoor moeten bookmakers de lijnen verplaatsen om zich aan te passen aan vraag en aanbod. 

Zie het als een aandelenkoers: wanneer de vraag naar een aandeel groot is en mensen kopen, gaat de prijs omhoog. Als mensen die voorraad niet meer willen houden en ze beginnen te dumpen, daalt de prijs. Een soortgelijk concept speelt met de goklijnen, aangezien de oddsmakers zich moeten aanpassen aan de actie. 

Laten we ons voorbeeld van hierboven opnieuw gebruiken en deze keer aannemen dat er € 110.000 aan weddenschappen zijn op New England en € 0 op Green Bay. Zoals je kunt zien, zullen de bookmakers een enorme aansprakelijkheid hebben voor deze game en ze hebben Green Bay echt nodig om te winnen, anders komen ze in ernstige problemen terecht. Om zo’n aanzienlijke financiële aansprakelijkheid te vermijden, gaan ze de lijn verleggen. Als niemand op +2,5 op Green Bay gokt, verplaatsen ze ze naar +3, +3,5, enzovoort totdat gokkers genoeg value zien op de Packers en erop gaan wedden. Deze lijnbeweging is dan ook cruciaal voor het overleven van een bookmaker. De uitdaging is dat ze het hierdoor niet altijd verplaatsen, dus daar wordt het lastig.

Hoe ‘sharps’ en ‘squares’ de lijnbeweging beïnvloeden

Als alle weddenschappen gelijk waren, zouden de bookies de lijnen aanpassen op een manier die we hierboven hebben beschreven. De uitdaging is dat geld over het algemeen niet gelijkmatig wordt verdeeld. Dus dat is waar dingen interessant kan worden.

Gokkers worden vaak in twee categorieën ingedeeld: squares (publiek) en sharps (experts). Squares zijn gokkers die recreatief zijn en doorgaans wat meer verliezen. Sharps zijn professionele gokkers die op zeer regelmatige basis met sportwedden bezig zijn en meer weten wat ze doen.

Omdat bookmakers begrijpen hoe goed sharps zijn, zullen ze hen doorgaans vertrouwen op hun voorspellingen. Hoe ze dit vertrouwen tastbaar aantonen, is door de inzetlijn aan te passen op basis van op wie deze sharps wedden en niet noodzakelijkerwijs op waar het totale geld in een spel zit.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat 60% van het geld op New England staat en 40% op Green Bay. De gerespecteerde gokker Billy Walters plaatst echter een weddenschap op New England. De bookmakers kunnen dan besluiten om ofwel de lijn te houden waar hij is (ook al zouden ze meer geld nodig hebben op Green Bay) of zelfs de lijn in het voordeel van New England te verplaatsen. Ze begrijpen dat sharps op de lange termijn winnen, dus op hen vertrouwen is een goede strategie. Dat is zeker een reden waarom bookmakers de grens kunnen verleggen. Dit is belangrijk om te begrijpen als we naar reverse line movement gaan.

Dus wat is reverse line movement?

Dat is een behoorlijk lange opzet voor reverse line movement, maar het is belangrijk om de verschillende redenen te begrijpen waarom een ​​lijn beweegt voordat we ingaan op de bijzonderheden van het omgekeerde.

Waar reverse line movement eigenlijk naar verwijst, is wanneer gokkers veel actie aan de ene kant zien, maar in plaats van dat de bookmakers de lijn in de voor de hand liggende richting verplaatsen (om de andere kant aantrekkelijker te maken en weddenschappen aan te moedigen om dingen uit te balanceren), ze in feite de lijn in de tegenovergestelde richting verplaatsen. 

Voorbeeld

Laten we dit voorbeeld weer gebruiken:

New England Patriot -2,5(-110)

Green Bay Packers +2,5 (-110)

Tegenwoordig kunnen gokkers verschillende tools inzetten om het percentage weddenschappen aan elke kant te zien, dus laten we zeggen dat ze zien dat 80% New England steunt. Logischerwijs zou de bookmaker de lijn moeten verplaatsen naar New England -3, -3,5 of -4 zodat Green Bay aantrekkelijker wordt. Dan kunnen bookies een evenwichtigere verdeling van weddenschappen bereiken en dichter bij een 50/50 verdeling komen.

In dit geval zou een reverse line movement echter een beweging zijn die in tegenspraak is met die logica. Laten we zeggen dat er 80% van het geld op New England is, maar ze verplaatsen de lijn in de andere richting, waardoor New England -2 of -1,5 wordt. Wat dit betekent is dat hoewel de bookmakers geld nodig hebben op Green Bay met alle weddenschappen op New England, ze niet al te bezorgd lijken te zijn omdat ze lijken te geloven dat Green Bay zal winnen.

Gokkers die de beweging volgen, zouden dit in dit geval zien als een tip dat het huis echt in Green Bay gelooft, en dan zouden gokkers besluiten om hen ook te steunen. Dat is de crux van omgekeerde lijnbeweging.

De tekortkomingen van de reverse line movement

De waarheid omtrent het volgen en inzetten van deze reverse line movements is dat het een zeer gebrekkige strategie is. Om te beginnen kunnen gokkers niet precies weten waar het geld naartoe gaat. Ja, sommige tools geven je ruwe percentages, maar dat is meestal het aantal weddenschappen en dat zijn niet de geldbedragen. 

Met andere woorden, een bookmakers kan een 80/20 verdeling over een spel laten zien, maar dat verwijst naar weddenschappen, niet naar totale bedragen. Wat onjuist is want 20 weddenschappen van € 100.000 kunnen gelijk zijn aan 80 weddenschappen van € 25.000. Tenzij je de exacte geldverdeling ziet, heb je niet het volledige beeld.

Soort bookmaker

Let op het type bookmaker dat je volgt voor deze lijnbewegingen. Er zijn enkele wedkantoren die sharp actie ondernemen, terwijl andere zich richten op minder geïnformeerde recreatieve spelers.

Een bookmakers die actie onderneemt op sharps, zal de lijn verplaatsen op basis van waar hun professionals wedden, zoals hierboven vermeld. Een bookmaker die voornamelijk recreatieve spelers heeft, zal de lijnen verplaatsen op basis van waar het geld is (om een ​​50/50 verdeling te krijgen). Daarom geven deze brede, allesomvattende percentages niet echt een volledig beeld van wat er achter de schermen gebeurt.

Ten slotte kan een bookmaker soms een goklijn verplaatsen op bais van nieuws zoals blessures, wissels of het weer, en dat kan betekenen dat ze een lijn hebben verschoven zonder dat er daadwerkelijk geld is ingezet. Ondertussen gebruik jij een tool die je scheve percentages laat zien met lijnbewegingen die in tegenspraak zijn met die getallen. Maar in feite is de lijn verplaatst vanwege iets heel anders. Dit zijn slechts enkele tekortkomingen in de logica van het volgen van omgekeerde lijnbewegingen.

Hardwerken en onderzoek zijn nog steeds de beste keuze

Mensen beschouwen reverse line movement als een kortere weg naar handicaps, maar in werkelijkheid zijn er geen short cuts. Bedrijven die tools hebben waarmee je kunt zien waar het geld is bij bookmakers (of percentages) verkopen die service vaak en volgen vervolgens zelf de reverse line movement.

Men kan je vertellen dat het volgen van reverse line movement een onfeilbare strategie is waarmee je op de lange termijn geld kunt verdienen. Er is echter zelden veel transparantie over hoe die privégegevens van bookmakers verkregen zijn en of de winstpercentages al dan niet zo goed zijn als ze adverteren.

Tot slot

Het komt er op neer dat er bij sportweddenschappen geen short cuts zijn. Je kunt het beste de sport bestuderen, de cijfers kraken en zelf de spellen kiezen. Reverse line movements zijn een goed hulpmiddel om af en toe te gebruiken, maar het zou niet je exclusieve (of zelfs primaire) manier moeten zijn om je weddenschappen te meten. Ga je wel aan de gang met reverse line movement? Dan wensen we je uiteraard veel succes!

toggle off
Gokreclame uitschakelen.