Bekend van:

Sportweddenschappen odds uitgelegd


Veel mensen houden ervan om als hobby om aan sportweddenschappen deel te nemen. Het is een geweldige manier om je sport expertise te gebruiken en het kan je zelfs wat geld opleveren! Als je dit leest, ben je waarschijnlijk nieuw in het wedden op sport en wij van Wedkantoor.nl willen er zeker van zijn dat je op de juiste manier van start gaat. 

Hoe te beginnen

Begrijpen hoe de kansen (odds) voor sportweddenschappen worden berekend, is cruciaal voor je succes als gokker. Ze zijn essentieel voor elke sportweddenschap en je moet er altijd rekening mee houden. Potentiële winsten op een weddenschap worden bepaald door de kansen voor die weddenschap aan je inzet toe te voegen. Zonder dergelijk grondwerk doe je hooguit aan weloverwogen giswerk.

Zelfs als je de vermelding van odds onbegrijpelijk vindt, hoef je je geen zorgen te maken; iedereen heeft op een gegeven moment de ins en outs van weddenschappen op sport moeten leren. Je vindt hier op deze pagina een redelijk diepgaand overzicht van de kansen. We geven een duidelijke uitleg over wat ze zijn en welke functie ze hebben. We analyseren de drie mogelijke vormen waarin ze kunnen worden uitgedrukt en bespreken de redenen waarom verschillende bookmakers verschillende odds kunnen bieden op hetzelfde evenement.

We garanderen dat je na het lezen van dit artikel de basisprincipes van het berekenen van kansen voor sportweddenschappen beter onder de knie hebt dan voorheen.

Wat zijn odds?

De odds (kansen) hebben twee primaire functies bij sportweddenschappen. Ten eerste worden uitbetalingen op winnende weddenschappen aan de hand hiervan bepaald. De kansen die door de bookmaker worden verstrekt op het moment van een weddenschap, zullen de potentiële uitbetaling bepalen. Als ze hoog zijn, is je potentiële investeringsrendement onevenredig groot.

Ten tweede is de kans een weergave van hoe waarschijnlijk het is dat een bepaalde gebeurtenis zal plaatsvinden. Hoe lager ze zijn, hoe waarschijnlijker de uitkomst. Dit is een uitstekende logica, aangezien men een kleinere uitbetaling zou verwachten bij het wedden op een meer waarschijnlijke gebeurtenis dan op een minder waarschijnlijke.

Zien hoe de kansen werken in een praktische omgeving, is de sleutel om ze te begrijpen bij het wedden op sport. Visualiseer een tenniswedstrijd tussen ’s werelds nummer één speler en de 137e beste speler ter wereld. Natuurlijk zal de beste speler ter wereld de voorkeur genieten boven zijn tegenstander. Daarom zijn de kansen om een ​​weddenschap op hem te winnen extreem laag, terwijl de kansen om te winnen op zijn tegenstander vrij hoog zijn. Dit is wellicht een oversimplificatie, maar het zou je een idee moeten geven van het belang van kansen bij wedden op sport.

Hoe lees je de indelingen voor weddenschappen op sportweddenschappen?

Zoals je kunt zien, is het fundamentele principe achter odds eigenlijk vrij eenvoudig. De zaken worden enigszins gecompliceerd door het feit dat er drie verschillende formaten van odds zijn, namelijk:

  • Decimal Odds
  • Fractionele Odds
  • Geldlijn/American Odds

Dit zijn allemaal formaten die je waarschijnlijk je hele leven zult tegenkomen. Het is dus handig om ze allemaal te leren kennen. Je zou ze kunnen zien als gewoon alternatieve manieren om de werkelijke kansen voor een bepaalde weddenschap te beschrijven; in de praktijk werken ze allemaal in wezen op dezelfde manier.

Decimale odds

Historisch gezien gebruikten alleen het Europese vasteland, Canada en Australië decimale odds. Deze zijn echter al de norm bij de overgrote meerderheid van online bookmakers, met uitzondering van geselecteerde Amerikaanse goksites. Ze zijn het eenvoudigst te begrijpen omdat ze slechts een enkel positief getal bevatten dat tot op twee decimalen wordt vermeld. Het cijfer vertegenwoordigt de totale vergoeding, inclusief de inzet per eenheid die oorspronkelijk is ingezet. Als je bijvoorbeeld € 1 inzet en wint, krijg je € 1,50 terug. Bij een odd van 2,25 zou een winnende weddenschap €2,25 uitbetalen voor elke € 1 die wordt ingezet. De winkans bij even money is 2,00.

Geldlijn of American Odds

Geldlijn odds, gewoonlijk American odds genoemd, zijn het meest populaire odds-formaat in de Verenigde Staten. Een positieve of negatieve waarde kan worden gebruikt om ze weer te geven. Een positief getal geeft het gewonnen bedrag aan met een winnende inzet van € 100, terwijl een negatieve waarde het risico aangeeft om € 100 te winnen.

Om te begrijpen wat +150 kansen betekenen, moet je je realiseren dat een inzet van € 100 het potentieel heeft om € 150 te winnen (dwz € 100 winst plus € 50 risico). Om € 100 aan winsten en je eerste € 150 inzet terug te krijgen, zou je € 150 moeten riskeren als de kansen -150 waren. De kansen om precies je initiële investering te winnen, ook wel ‘even money’ genoemd, worden weergegeven als ‘+100’.

Fractionele odds

Hoewel decimale odds steeds gebruikelijker worden, geven de Britten de voorkeur aan de meer conventionele fractionele odds-benadering. Wins- en betaling berekeningen in deze stijl kunnen in het begin een uitdaging zijn, maar het uitgangspunt is eenvoudiger dan het lijkt. Net als geldlijn odds geven fractionele odds de maximaal mogelijke uitbetaling aan. Je moet je eerste inzet toevoegen aan de uitbetalingsmogelijkheid om het volledige plaatje te krijgen.

Deze percentages geven aan dat de kansen veel beter zijn dan ze in werkelijkheid zijn. Drie tegen één, of 3/1, is een bekend voorbeeld. De uitdrukking “vijf tegen één” verwijst naar kansen van vijf op één, enzovoort. Je maakt kans op drie eenheden voor elke eenheid die je inzet op een weddenschap met een quotering van 3/1, en vijf eenheden voor elke eenheid die je inzet op een weddenschap met een quotering van 5/1. De kansen van 1/1 zijn even, dus als je 2 eenheden inzet, krijg je 3 eenheden terug. Het is gemakkelijk om te zien hoe eenvoudig dit wordt.

Net een beetje anders

Deze structuur voegt wel een extra laag complexiteit toe door verhoudingen als 6/4, 11/10 en 5/2 toe te staan. Aangezien dit het geval is, is de wiskunde niet altijd gemakkelijk. Als je vier eenheden inzet, maak je kans om zes eenheden te winnen, of 1,5 eenheid voor elke eenheid die je inzet. Men kan elf eenheden winnen (of 1,1 eenheden per ingezette eenheid) met 11/10.

De term “kansen tegen” wordt gebruikt wanneer het eerste getal groter is dan het tweede. De potentiële uitbetaling overschrijdt het ingezette bedrag, waardoor deze odds vergelijkbaar zijn met positieve geldlijn odds. Het toevoegen van “odds on” odds maakt de zaken nog ingewikkelder. Het mogelijke rendement is minder dan het ingezette bedrag, waardoor deze kansen hetzelfde zijn als negatieve geldlijn odds.

Waarom de kansen voor sportweddenschappen variëren op dezelfde uitkomst

Je zult merken dat de kansen op weddenschappen van verschillende bookmakers van elkaar verschillen. Een voetbalteam kan +130 favorieten zijn om de weddenschap van een persoon te winnen, terwijl hetzelfde team +120 favorieten kan zijn om de weddenschap van iemand anders te winnen. Het feit dat meerdere bookies hun eigen kansen kunnen bepalen, is van fundamenteel belang om te begrijpen hoe weddenschappen op sport worden afgehandeld. Om dit aan te tonen gaan we dieper in op een eerdere opmerking.

Het zou nauwkeuriger zijn geweest om uit te leggen dat odds de inschatting van de bookmaker van de kans op een bepaalde gebeurtenis weerspiegelen, in plaats van simpelweg dat ze de mogelijkheid van een gebeurtenis vertegenwoordigen. Sport voorspelling is geen nauwkeurige wetenschap en is grotendeels een kwestie van mening.

Omdat verschillende bookmakers verschillende value toewijzen aan de odds op verschillende uitkomsten, kunnen de odds bij sportweddenschappen sterk variëren. De som geld die een bookmaker op een bepaalde markt heeft verdiend, is slechts één voorbeeld van hoe verschillende variabelen de odds kunnen veranderen. Dit betekent dat de odds die een bookmaker op een weddenschap biedt, niet noodzakelijk de werkelijke waarschijnlijkheid van de betreffende gebeurtenis weergeven.

Odds converteren

Een conversietool is de gemakkelijkste manier om noteringen tussen formaten te wijzigen, maar er zullen momenten zijn waarop je er geen toegang toe hebt. Als je bij een fysiek wedkantoor zit, moet je deze conversies wellicht in je hoofd kunnen doen. Om deze reden zullen we de wiskunde doornemen die nodig is om elk formaat naar alle andere formaten te converteren.

Geldlijn odds omzetten naar decimaal

De berekeningen die nodig zijn om de odds op de geldlijn om te zetten, veranderen afhankelijk van of de odds positief of negatief zijn. Om positieve odds om te zetten in decimale odds, is de volgende berekening vereist.

(Geldlijn odds + 100) / 100 = decimale kansen

Voorbeeld: +175 omrekenen

(+175 + 100) / 100 = 2,75

Voor negatieve kansen negeren we het minteken en gebruiken we de volgende formule.

(Geldlijn odds + 100) / Geldlijn-kansen = decimale kansen

Voorbeeld: Converteren -110

(110 + 100) / 110 = 1.909

 

Geldlijn odds omzetten naar fractioneel

Bij het converteren van het geldlijn odds formaat naar het fractionele formaat, zijn de berekeningen weer afhankelijk van of de kansen positief of negatief zijn. Om positieve kansen om te rekenen, maak je eenvoudig een breuk door het relevante getal boven de 100 te plaatsen en vervolgens de breuk indien mogelijk te vereenvoudigen.

Voorbeeld: omrekenen +300

300/100 is vereenvoudigd tot 3/1

Om negatieve kansen om te rekenen, maak je een breuk door 100 boven het relevante getal te plaatsen (negeer het minteken). Nogmaals, je moet de breuk indien mogelijk vereenvoudigen.

 

Decimale odds converteren naar geldlijn odds

De methode die nodig is om het decimale formaat om te zetten naar het geldlijn formaat is afhankelijk van het feit of de kansen groter zijn dan 2,0 of niet. We zullen eerst kijken hoe we odds van 2,0 of minder kunnen converteren. Om te beginnen moet je de volgende berekening uitvoeren.

100 / (decimale kansen – 1)

Na deze berekening worden de kansen afgerond en moet er een negatief teken worden toegevoegd.

Voorbeeld: 1,95 omrekenen

100 / (1,95 – 1) = 105,25

Om odds groter dan 2.00 om te rekenen, moet je beginnen met de volgende berekening.

(Decimale kansen – 1) x 100

Vervolgens voeg je een positief teken toe aan het resultaat, zoals in dit voorbeeld.

Voorbeeld: 2,45 omrekenen

(2,45 – 1) x 100 = 145

Positief teken toegevoegd = +145

 

Decimale odds converteren naar fractioneel

De eerste stap bij het converteren van decimaal naar breuk is het maken van een breuk met behulp van de formule.

(Decimale kansen – 1) / 1

Dit zal vaak een breuk creëren die een decimaal bevat, wat geen echte breuk is. Om dit te verhelpen, is de volgende stap het vermenigvuldigen van beide zijden van de breuk met 100. Ten slotte moet de breuk worden vereenvoudigd. Het volgende voorbeeld illustreert dit beter dan welke schriftelijke uitleg dan ook.

Voorbeeld: 1,45 omrekenen

(1,45 – 1) / 1 = 0,45/1

Vermenigvuldig beide zijden met 100 = 45/100

Vereenvoudigd = 9/20

 

Fractionele kansen omzetten naar geldlijn odds

Voordat we ingaan op de hier betrokken wiskunde, dien je de termen teller en noemer te begrijpen. In deze context is de teller het eerste getal in de breuk en de noemer het tweede getal in de breuk. Bij een kans van 2/1 is bijvoorbeeld 2 de teller en 1 de noemer.

Er zijn twee methoden nodig voor het converteren van het fractionele naar het geldlijn formaat. De eerste is voor wanneer de teller groter is dan de noemer. De volgende formule moet in het begin worden gebruikt.

(Fractionele Kansen) x 100

Een positief teken moet dan worden toegevoegd om de geldlijn odds te creëren, zoals in het volgende voorbeeld.

Voorbeeld: 6/4 omrekenen

(6 / 4) x 100 = 150

Positief teken toegevoegd = +150

De tweede methode is voor wanneer de noemer groter is dan de teller. In deze gevallen moet de volgende formule worden gebruikt.

100 / (fractionele kansen)

Een positief teken moet dan worden toegevoegd om de juiste geldlijn odds te creëren. Dit wordt geïllustreerd in het volgende voorbeeld.

Voorbeeld: 2/5 omrekenen

100 / (2 / 5) = 250

Negatief teken toegevoegd = -250

 

Fractionele kansen omzetten naar decimale odds

Het omzetten van odds van het fractionele formaat naar het decimale formaat is relatief eenvoudig en vereist alleen de volgende formule.

(Fractionele kansen) + 1

Voorbeeld: 11/10 omrekenen

(11/10) + 1 = 1,10

 

Het komt er op neer

Als je van plan bent om de gokwereld te betreden, is het belangrijk om alle soorten odds goed te kunnen begrijpen en interpreteren. Je dient bekend te zijn met de conversies tussen de verschillende formaten van odds, de conversie van odds naar impliciete kansen, en de verschillen tussen de werkelijke kansen op een uitkomst, evenals de weergegeven odds. Alleen dan kun je een goed ingeschatte weddenschap plaatsen.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.