Bekend van:

Tote betting systeem


De tote (afkorting van totalisator) is een goksysteem dat alomtegenwoordig is over de hele wereld. Verschillende landen gebruiken de tote in verschillende mate, maar hij is over het algemeen aanwezig in een of andere vorm. De tote is in wezen een pool-weddenschap systeem waarbij het gewicht van het geld voor een selectie in een wedstrijd het rendement voor elke deelnemer bepaalt. We behandelen het tote betting systeem vanaf het moment waarop de eerste tote werd bedacht ,hoe het werkt tot de voor- en nadelen van het gebruik van het populaire goksysteem.

De geschiedenis van de tote

De tote werd voor het eerst bedacht in de jaren 1860 in Frankrijk door Joseph Oller, wiens concept de ‘Pari mutuel’ nog steeds wordt gebruikt voor paardenraces in Frankrijk. De exploitanten van het systeem tellen alle weddenschappen die op een evenement zijn geplaatst bij elkaar op, trekken hun commissie af (wat normaal gesproken een percentage van de pool is) en verdelen vervolgens het resterende pool geld over de winnende weddenschappen. Het is duidelijk dat hoe groter of kleiner de inzet op een paard is in verhouding tot de grootte van de pool, hoe groter het dividend zal zijn en vice versa.

De meeste totes worden gebruikt voor evenementen zoals paardenraces, windhondenraces en voor loterijen. Zoals te verwachten was in de 19e eeuw, werden de eerste tote systemen handmatig bediend, waarbij het totale aantal geplaatste weddenschappen vaak werd geregistreerd met krijt op een lei. Zonder elektronische vorm van registratie was er echter voldoende gelegenheid voor gewetenloze bookmakers om de pools te manipuleren en fraude te plegen. Dit aangezien het geld gewicht voor elke selectie onterecht groter gemaakt kon worden om de uitbetaling aan winnende gokkers te verminderen.

Door technologische vooruitgang konden kleinere en goedkopere machines worden geproduceerd, en vervolgens installeerden een toenemend aantal renbanen in de voorgaande jaren tote boards. In het begin van de jaren ’70 vervingen computers over het algemeen de omslachtigere machines en tegenwoordig wordt alles praktisch via een app bediend.

Hoe wordt tote betting gebruikt bij sportweddenschappen?

Tote weddenschappen worden soms gezien als een eenvoudigere manier om op paarden te wedden, omdat het berekenen van de odds en het krijgen van een vaste prijs overbodig is. Wedden met de tote is gewoon een kwestie van een paard kiezen en dan afwachten wat de startprijs is. De winst wordt dan gedeeld. De meeste renbanen hebben een tote wedpunt – en er zijn nu ook tal van andere mogelijkheden buiten de baan.

Ook al is de tote een systeem van pool weddenschappen, de odds die hier worden aangeboden, zijn meestal erg vergelijkbaar met de prijzen van de bookmakers. Dit aangezien gokkers snel de ene boven de andere zouden kiezen als er een groter verschil was, omdat het zou resulteren in veel grotere opbrengsten.

Het belangrijkste verschil met bijvoorbeeld teaser wedden is dat bij tote bets het exacte bedrag van de winnende opbrengst van een gokker onbekend is totdat het wordt uitbetaald, omdat het afhangt van het aantal winnende loten dat is verkocht en het totale geldbedrag dat is binnengehaald.

Hoe de tote werkt

Laten we een voorbeeld nemen aan de tote, het Britse totalisator systeem dat wordt gebruikt voor paardenraces. De huidige inhoudingen van de tote zijn 16,5%, en we zullen een race met zes deelnemers gebruiken met een pool van £ 40.000 om de berekeningen te demonstreren die het dividend opleveren.

De cijfers naast elk paard vertegenwoordigen het bedrag dat op de loper is ingezet:

Paard A – £ 8.000

Paard B – £ 12.000

Paard C – £ 2.000

Paard D – £ 6.000

Paard E – £ 1.000

Paard F – £ 11.000

Laten we aannemen dat Paard D wint de race. Zo bereken je je uitbetaling:

£ 40.000 – 16,5%

£ 40.000 – £ 6.600 = £ 33.400

£ 33.400 / bedrag ingezet op paard D

£ 33.400 / £ 6.000 = dividend

Dividend = 5,57

Voor elke £ 1 die wordt ingezet op paard D, de totale uitbetaling is gelijk aan £ 5,57.

Welke landen gebruiken de Tote?

Het eerder genoemde voorbeeld demonstreert het Britse gebruik van de tote, maar in werkelijkheid is het een van de weinige landen ter wereld waar het pari-mutuel-stijlsysteem niet de belangrijkste uitlaatklep is voor sportweddenschappen. Hoewel het tote-concept populair is voor jackpot-achtige pools waar verschillende paarden moeten worden geselecteerd en gewonnen voordat de speler wordt beloond, is het op een race-to-race-basis lang niet zo gangbaar.

Frankrijk adopteert de PMU (Pari mutuel urbain), een door de staat gecontroleerd tote-monopolie. Met meer dan 10.000 verkooppunten in Frankrijk en de mogelijkheid voor klanten om hun weddenschappen te plaatsen via telefoon, internet of applicatie, is het geen verrassing dat PMU de grootste drager voor paardenrennen in Europa en de op één na grootste ter wereld is.

Tote systemen worden ook uitsluitend in de VS op racebanen gebruikt. In het midden van elke baan staat een groot bord dat het huidige dividend voor elke loper weergeeft op basis van de pool grootte. Rendementen in de VS worden berekend op een inzet van $ 2, en gokkers kunnen inzetten op rechtstreekse win-weddenschappen, combinatie-exactas, trifectas, enz.

Andere landen met een sterke passie voor paardenraces, zoals Hong Kong en Japan, houden vast aan een vorm van een tote systeem voor hun principiële en legale weddenschappen op renbanen.

Voors en tegens van tote weddenschappen

Voordelen van tote-weddenschappen

Een van de belangrijkste voordelen van het tote systeem is dat spelers over het algemeen kunnen inzetten wat ze willen op een race, aangezien ze in feite wedden tegen andere gokkers. Fixed odds bookmakers zijn niet verplicht om zaken te accepteren (en dat doen ze vaak ook niet!) van gewiekste of grote stakende klanten. Het hebben van een pari-mutuel-stijl systeem vermindert in theorie het vermogen om te bedriegen en verhoogt de integriteit van racen. 

Bij weddenschappen op fixed odds kunnen connecties van een paard/hond dat dier gedurende verschillende starts niet op zijn verdiensten laten rennen om ervoor te zorgen dat de odds die erop worden aangeboden genereus zijn. Zodra de tijd rijp is, kunnen de eigenaren/trainers gunstige vaste noteringen krijgen over de selectie en een behoorlijke weddenschap afsluiten. 

Nadelen van Tote-weddenschappen

Een van de nadelen van het pari-mutuel-wedsysteem is dat gokkers niet in staat zijn om hun exacte uitbetaling te bepalen bij het plaatsen van een weddenschap. Aangezien de pool moet worden gesloten voordat elke individuele prijs kan worden berekend, blijft er een element van onzekerheid bestaan. Als een paard bijvoorbeeld vóór de off rond de 5.50 heeft geruild en er komt veel laat geld voor de selectie, zal de kans op die deelnemer instorten. Dit is met name een probleem voor serieuze gokkers die vertrouwen op het berekenen tegen welke prijs een selectie value vertegenwoordigt, en wanneer dat niet het geval is.

Als een markt zwak is, kunnen de odds worden scheefgetrokken door één grote weddenschap. Als de totale pool van één race bijvoorbeeld € 20.000 zou zijn en een grote gokker zou nog eens € 20.000 op één selectie plaatsen, dan zou dit de odds van die deelnemer aanzienlijk verkleinen. Ook zal het de uitbetaling voor de anderen die hun weddenschap hadden geplaatst verminderen. Een pari-mutuel-systeem is afhankelijk van een pool die groot genoeg is in verhouding tot de grootte van de geplaatste weddenschappen, om ervoor te zorgen dat de opbrengsten eerlijk en nauwkeurig zijn.

Tot slot

Overheden en race-autoriteiten geven de voorkeur aan de tote vanwege de vrije markt functionaliteit die er in theorie voor zou kunnen zorgen dat manipulatie en corruptie vermindert. Veel gokkers zouden echter beweren dat het niet weten van een rendement op een weddenschap een fundamenteel element weghaalt van waar het bij winstgevendheid om draait.

Het argument dat ‘Als je de odds op een hardloper niet weet, hoe weet je dan of het een goede bet is of niet?’ is terecht. Aangezien een paard dat beschikbaar is op 3/1 een zeer goede weddenschap kan zijn, maar als datzelfde paard 2/1 is, dan is het dat niet. Wed systemen in tote stijl worden vaak door de staat beheerd en stellen regeringen daarom in de mogelijkheid rechtstreeks te profiteren van gokinkomsten.

Al met al is tot betting een fijn systeem wat door veel gokkers over de hele wereld wordt gebruikt. Wij wensen je veel succes indien je dit wedtype gaat toepassen.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.