Bekend van:

Verantwoord wedden


Verantwoord online wedden in Nederland is een grote prioriteit voor de overheid en de toezichthouders. Een van de voorwaarden voor het exploiteren van een online kansspelbedrijf is het hebben van een uitgebreid verslavingspreventie programma. Dit omvat het voorlichten van spelers over de gevaren van problematisch wedden en het bieden van hulpmiddelen voor zelfuitsluiting om het risico te verkleinen.

Wat is verantwoord online wedden?

Online goksites en bookmakers zijn verplicht om dergelijke preventie tools voor iedereen beschikbaar te maken voor spelers. Veilig en eerlijk wedden is een noodzaak bij alle gereguleerde Nederlandse aanbieders en de lokale vergunningverlenende instantie heeft de taak ervoor te zorgen dat alles boven tafel gebeurt.

Wie mag er niet online wedden vanuit Nederland?

Wedden is wellicht toegankelijker dan ooit, maar dat betekent niet dat het voor iedereen is. Er zijn veel verschillende soorten spelers die beter niet kunnen deelnemen aan gokactiviteiten. Als je jezelf in de onderstaande lijst ziet, raden we je dan ook af om te wedden.

 • Minderjarige spelers – Wedden is een activiteit die alleen voor volwassenen is gereserveerd, omdat een groeiende geest de gevaren van wedden niet altijd kan begrijpen.
 • Spelers die op zoek zijn naar winst – Wedden moet een vorm van entertainment zijn, geen manier om geld te verdienen.
 • Gokkers die schulden aangaan – Spelers moeten geen leningen afsluiten om te wedden. Dit is destructief en leidt tot financiële ondergang.
 • Spelers die niet kunnen stoppen – Altijd moeten spelen is een indicatie van gokverslaving, en gokkers die dit gedrag vertonen, zouden niet moeten spelen.
 • Spelers die hun gokactiviteit verbergen – Als je je gokactiviteiten voor vrienden en familie wilt verbergen, is dit een indicatie van gokverslaving.

Wedden is een manier om te ontspannen en wat stoom af te blazen. Het is een leuke activiteit die je op elk moment moet kunnen laten vallen. Natuurlijk raden we wedden alleen aan bij legale en gelicentieerde aanbieders die zich houden aan de Nederlandse verantwoorde gokpraktijken.

Verantwoord online wedden: beste manieren

Verantwoord wedden in Nederland is een serieuze zaak en operators zijn verplicht zich te houden aan strikte richtlijnen om een ​​veilige omgeving te bieden. Een belangrijk onderdeel hiervan is het direct beschikbaar stellen van informatie voor alle spelers om het risico op verslaving tegen te gaan. Op alle legitieme Nederlandse goksites vind je een uitgebreide lijst met goede manieren die je kunt volgen om een ​​positieve kijk te behouden.

Beheer van je account saldo

Het beheren van je saldo is iets dat elke speler zou moeten doen, niet alleen degenen die het risico lopen verslaafd te raken. Met een vast budget naar binnen gaan is een goede keuze voor iedereen, van casual spelers tot high rollers. Als je weet hoeveel je bereid bent te besteden en te verliezen, duidt dit op planning en goed gestelde limieten van jouw kant.

Alle succesvolle spelers hebben een spelplan als het gaat om wedden. Meer inzetten dan je je kunt veroorloven zal niet alleen leiden tot buitensporige financiële verliezen, maar het is ook een symptoom van een gokprobleem. Discipline en zelfbeheersing zijn een uitstekende manier om de negatieve effecten te bedwingen en een gezonde relatie met wedden aan te gaan en te houden.

Nederlandse spelers kunnen een zelfuitsluiting optie activeren

Zelfuitsluiting is een ander kenmerk van verantwoord wedden voor spelers. Het is beschikbaar op elke legitieme Nederlandse goksite, zoals vereist door de huidige gokwetten. Met zelfuitsluiting kun je gemakkelijk een pauze nemen en verzoeken om je de toegang tot sites voor onder andere sportweddenschappen te ontzeggen. Hier zijn een paar tips over rondom:

 • Stel een mentale grens in voor gokdrang – Begrijp wanneer je een pauze moet nemen. Iedereen heeft een andere limiet, wat verloren geld, bestede tijd of iets heel anders kan zijn. Door je eigen gewoonten te kennen, kun je zien wanneer het tijd is om te stoppen.
 • Zoek hulp voor zelfuitsluiting van een verantwoordelijke kansspel entiteit – Als je niet zeker weet welke stappen je dient te nemen, kun je altijd contact opnemen met de verschillende Nederlandse organisaties voor verantwoordelijk wedden. Daar kun je professionele hulp en advies krijgen over hoe je verder moet.
 • Raadpleeg de goksite voor zelfuitsluiting opties – Zodra je klaar bent om jezelf uit te sluiten, kun je je altijd wenden tot de goksite met je verzoek. De Nederlandse operators zijn wettelijk verplicht om je wensen te respecteren en zullen de limieten pas op de aangegeven periode weer verwijderen.

Het is een goed idee om te lezen over de mogelijkheden voor zelfuitsluiting voordat je ze nodig hebt. Er zijn verschillende gradaties van zelfuitsluitingen en het is belangrijk om te weten wat je op dat moment kunt doen. Je wilt het tenslotte niet te ver laten komen. Bovendien krijg je op deze manier een beter beeld van de mogelijkheden die je tot je beschikking hebt.

Nadat je een zelfuitsluitingsplan hebt ingesteld, krijg je geen toegang tot de site totdat de aangegeven periode is verstreken. Je kunt de uitsluitingsperiode instellen en deze kan voor bepaalde of onbepaalde tijd duren, afhankelijk van je voorkeuren.

Maak een lijst met zelfbeperkende opties en houd je er aan

Als je niet volledig wilt worden uitgesloten van wedden op sport of andere kansspelen, zijn er alternatieve maatregelen om verantwoord te wedden. Zelfbeperkend is een lichte beperking waarmee je kunt blijven genieten van wedden zonder het helemaal op te geven. Deze vorm van verantwoord online wedden in is meer preventief dan wat dan ook. Hier zijn enkele van de best practices voor zelf limitering die je kunt uitproberen:

 • Beperk de maandelijkse uitgaven aan wedden
 • Neem regelmatig pauzes
 • Stel een verlies limiet in
 • Stel een maximale inzet in
 • Focus op een andere hobby

Het voordeel van deze maatregelen is dat ze niet noodzakelijk alleen van toepassing zijn op probleemgokkers. Deze zijn erg geschikt voor elk soort gokker, omdat ze wat structuur geven aan je spelsessies. Iedereen kan baat hebben bij een zekere mate van terughoudendheid, vooral bij het wedden voor echt geld.

Natuurlijk worden probleemgokkers geadviseerd om volledig gebruik te maken van de zelfbeperkende functies om hun toestand te beheersen. Zorg ervoor dat je nagaat wat elke operator te bieden heeft op het gebied van zelfbeperking. Op legitieme Nederlandse goksites kun je altijd gok- en speeltijd limieten instellen.

Nederlandse organisaties voor verantwoorde kansspelen en toezichthouders

Als je ooit problemen hebt met je gokactiviteiten, heb je de mogelijkheid om contact op te nemen met meerdere Nederlandse organisaties voor verantwoorde kansspelen. Deze zijn doelbewust opgezet om gokverslaafden te helpen. Deze organisaties bieden ondersteuning en begeleiding en zijn goed bereikbaar.

Kansspelautoriteit

De Kansspelautoriteit is de lokale regelgevende autoriteit die ervoor zorgt dat al het online wedden boven tafel gebeurt. Dit is de instelling die exploitanten licentieert en keurt voor de Nederlandse markt. Daarnaast is dit overheidsorgaan degene die de norm stelt voor verantwoord wedden.

De Kansspelautoriteit stelt normen vast voor fysieke casino’s en wedkantoren en voor online wedden. Bedrijven die hun diensten aan spelers willen aanbieden, moeten een vergunning krijgen van deze toezichthouder. De Kansspelautoriteit heeft tot taak de exploitanten aan aanvaardbare normen te houden en spelers een veilige en eerlijke gokomgeving.

AGOG

Stichting AGOG is een organisatie die zich richt op het helpen van mensen van hun gokverslaving af te komen. Het richt zich op het geven van counseling, therapie, advies en alles wat nodig is om gezonde grenzen te stellen. De organisatie hecht veel belang aan het overwinnen van uitdagingen als groep. Dit is de reden waarom het wekelijks steungroepen en vergaderingen organiseert.

De AGOG groepen dragen veel bij aan de missie om verantwoord wedden te promoten. Ze zijn beschikbaar op tientallen locaties in het hele land en iedereen kan komen om te delen of hulp te krijgen. Natuurlijk hebben worstelende spelers ook toegang tot verschillende materialen die ze zelf kunnen lezen.

Cruks

Het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks) is een landelijk dekkend register. Gokverslaafden kunnen hun naam in dit register invoeren en worden uitgesloten van alle online gok producten en gok mogelijkheden in de detailhandel. De overheid voert dit initiatief om probleemgokkers te helpen hun blootstelling aan wedden te beperken, waar ze ook zijn.

Met Crucks Register kun je jezelf uitsluiten van alle vormen van kansspelen in Nederland. De beperkingen kunnen variëren van 6 maanden tot 99 jaar. Je hoeft je alleen maar aan te melden. Spelers kunnen dit zowel online als via een papieren aanvraag doen. Eenmaal vastgesteld, kunnen de limieten niet eenvoudig worden opgeheven.

Jellinek

Jellinek is een algemeen centrum voor verslavingszorg in Nederland. Het behandelt allerlei verschillende verslavingen, waaronder drugs, gamen en natuurlijk wedden. Het is geschikt voor iedereen, omdat het behandeling biedt en verdere schade door de problemen van een persoon probeert te voorkomen.

De diensten van Jellinek variëren, afhankelijk van je behoeften. Je vindt algemeen advies over verantwoord wedden, maar het kan ook veel uitgebreider, eventueel met therapiesessies en intramurale behandeling. Het centrum biedt ook online behandelingsopties voor degenen die dat willen.

Tactus

Tactus is een andere verslavingszorg organisatie die zich bezighoudt met veel verschillende soorten verslaving. Afgezien van gok therapie, helpt dit centrum mensen ook bij het omgaan met problemen met middelenmisbruik. Sessies zijn beschikbaar via internet en je kunt een persoonlijk behandelplan krijgen.

De behandelmogelijkheden bij Tactus is afhankelijk van je behoeften. Personen kunnen een preventief consult krijgen, waar ze geïnformeerd kunnen worden over de problematiek van kansspelverslaving. Natuurlijk zijn er meer gespecialiseerde behandelingsopties voor probleemgokkers.

Loket Kansspel

De organisatie van Loket Kansspel richt zich direct op de bestrijding van kansspelverslaving. Deze dienst biedt hulp aan mensen met gokproblemen en hun dierbaren. Iedereen kan op het Loket Kansspel-platform terecht voor een overvloed aan informatie over deze aandoening.

Op de website van Loket Kansspel kun je lezen over de verschillende methoden om kansspelverslaving te voorkomen en te beheersen. De organisatie biedt anonieme sessies aan, maar ook online testen om te kijken of je een gokprobleem hebt. Op de kaart die ze aanbieden, zie je de dichtstbijzijnde locaties waar je persoonlijk hulp kunt krijgen.

Risico’s van overmatig wedden

Zonder verantwoord wedden lopen spelers het risico een verslaving te ontwikkelen. Het vinden van de juiste combinatie tussen discipline en plezier is essentieel voor een veilige en gezonde spelervaring. Zoals we hierboven hebben uitgelegd, zijn er meerdere maatregelen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je niet het slachtoffer wordt van een gokverslaving.

We raden aan om niet-gereguleerde platforms te vermijden, omdat ze geen reden hebben om je wensen te respecteren. Zonder een overheid toezichthouder om eerlijkheid te waarborgen, heb je geen garanties op het gebied van veiligheid.

Welke risico’s lopen spelers als ze niet verantwoord wedden?

 • Gokverslaafd worden
 • Financiële problemen krijgen
 • Grote schulden oplopen
 • Baan, familie of vrienden kwijtraken
 • Depressief, kwaad en verdrietig voelen
 • De reputatie en het vertrouwen van mensen verpesten

De kansspelwetten in Nederland zijn ontworpen om de schade van problematisch wedden te beperken. Lokaal gelicentieerde aanbieders worden gehouden aan hoge normen om spelers te beschermen. Illegale goksites hebben dergelijke verplichtingen niet en kunnen doen wat ze willen. Daarom raden we aan om alleen weddenschappen te plaatsen bij legale en goedgekeurde bookmakers.

Gokverslaving is een vreselijke aandoening en geen maatregel is teveel als het om preventie gaat. Er zijn aanzienlijke nadelen aan probleem wedden, waarvan we er enkele hierboven hebben beschreven. Als je een van deze situaties hebt ervaren als gevolg van wedden, raden we je aan om hulp te zoeken bij een organisatie voor verantwoord wedden.

Onverantwoorde goksites om te vermijden

Zoals we hierboven hebben vermeld, houden niet alle sites zich aan de Nederlandse regels voor verantwoord wedden. Illegale sites nemen je geld graag aan, zelfs als je verslaafd bent of zelfuitsluiting hebt aangevraagd. Ook voor de gemiddelde recreatieve speler kunnen deze sites gevaarlijk zijn.

Ze worden niet aan normen gehouden en er is geen overheidsinstantie die de veiligheid en eerlijkheid garandeert. Gelukkig zijn illegale goksites vrij gemakkelijk te herkennen en hebben we een lijst met criteria opgesteld. Vermijd een kansspel site wanneer:

 • Kansspelautoriteit geen licentie heeft uitgegeven voor de exploitant
 • De exploitant niet beschikt over uitsluit tools beschikt
 • De exploitant niet samenwerkt met verantwoordelijke kansspelorganisaties
 • Externe auditors de spelresultaten van de exploitant niet hebben geverifieerd
 • De website is niet goed beveiligd en versleuteld is
 • De exploitant eerdere acties van onverantwoord gokgedrag heeft getoond
 • De advertentie van de website spelers aanmoedigt om buitensporig te wedden

Als je plezier wilt hebben, is het aan te raden om uit de buurt te blijven van het soort goksites zoals die hierboven zijn genoemd. Er zit logica achter het bestaan van regels en de Nederlandse overheid heeft aanzienlijke inspanningen geleverd om ervoor te zorgen dat spelers worden beschermd tegen schade.

Wij wensen je uiteraard veel plezier met verantwoord wedden op sportwedstrijden!

toggle off
Gokreclame uitschakelen.