Bekend van:

Wat is de Kansspelautoriteit (KSA)?


De Nederlandse wetgeving is duidelijk: wedden op sport mag, maar het moet wel volgens bepaalde richtlijnen gebeuren. Deze richtlijnen staan opgetekend in de Wok, oftewel de Wet op de kansspelen. Om er zeker van te zijn dat de regels worden nageleefd, is de Nederlandse Kansspelautoriteit (de KSA) in het leven geroepen. Deze onafhankelijke toezichthouder beschermt je tegen louche wedkantoren, gokverslaving en financiële problemen als gevolg van het gokken. Dus heb je soms genoeg van al die regels die in ons goklandschap gelden? Bedenk je dan dat de Nederlandse Kansspelautoriteit er is om het gokken voor jou zo veilig en verantwoord mogelijk te maken.

De KSA als onafhankelijke toezichthouder

Aan het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw besloot de toenmalige regering om kansspelen in betere banen te gaan leiden. Er moesten regels komen voor alles wat met gokken te maken had, ongeacht of het ging om loterijen of om sportweddenschappen. In 1964 was het zover: de Wet op de kansspelen was een feit. Maar het alleen invoeren van een wet bleek niet voldoende. Er moest een instantie komen die controleerde of wedkantoren en andere kansspelaanbieders zich inderdaad aan de invoerde regels hielden. Voor die controlerende taak werd op 1 januari 1996 het college van toezicht op de kansspelen opgericht. Op 1 april 2012 werd dit taak overgedragen aan de Nederlandse Kansspelautoriteit. Sindsdien is de KSA die belangrijke, onafhankelijke toezichthouder op de markt voor kansspelen.

De Nederlandse Kansspelautoriteit strijdt tegen criminaliteit en illegaliteit

De Nederlandse Kansspelautoriteit maakt zich sterk voor een aantal zaken. Zo wil de commissie gokverslaving voorkomen en consumenten beschermen. Maar ook het tegengaan van illegaliteit en criminaliteit staat bij de KSA hoog op de agenda.

De gokwereld heeft enorme aantrekkingskracht op mensen met verkeerde bedoelingen. Voor criminelen zijn (online) wedkantoren ideaal om geld wit te wassen. Daarnaast kunnen gokplatforms fungeren als een plek waar ze extra inkomsten genereren. Als gokker wil je natuurlijk niet op een goksite terechtkomen waar je de winst niet krijgt uitgekeerd of waar privacygevoelige informatie niet veilig is. De Kansspelautoriteit kan natuurlijk niet de hele gokwereld controleren, maar ze hebben wel controle over datgene wat er in Nederland gebeurt. De KSA ziet erop toe dat er in ons land veilige, betrouwbare en legale wedkantoren zijn waar je probleemloos een gokje kunt wagen. Dit soort legale wedkantoren (waaronder TOTO en Runnerz) zijn te herkennen aan een officiële licentie, die is uitgegeven door de Kansspelautoriteit.

Bedrijven die in aanmerking willen komen voor zo’n vergunning voor de Nederlandse gokmarkt, moeten aan strenge eisen voldoen. De Kansspelautoriteit controleert bijvoorbeeld of een gokbedrijf transparant en eerlijk te werk gaat, of ieders gegevens veilig zijn én of spelers beschermd worden tegen gokverslaving en financiële problemen. Alleen wedkantoren die door de strenge selectie van de Kansspelautoriteit heen komen, komen in aanmerking voor zo’n licentie.

Bij deelname aan kansspelen ligt een gokverslaving altijd op de loer. Als je je eigen gokgedrag niet meer onder controle hebt, is de kans groot dat je steeds verder in de put zakt.

Naleven van de afspraken is vereist

De KSA strijdt actief tegen illegale (en vaak onbetrouwbare) casino’s. Maar de verantwoordelijkheid van de Nederlandse Kansspelautoriteit stopt niet bij het beoordelen van wedkantoren en het toekennen van licenties. De commissie controleert namelijk ook of de gokbedrijven zich aan de afspraken houden als ze eenmaal een vergunning voor de Nederlandse gokmarkt hebben gekregen. Allereerst let de KSA erop of bookmakers geen gokkers onder de 18 toelaten. Ze zijn bijvoorbeeld verplicht om een kopie van iemands legitimatiebewijs te vragen voordat de eerste uitbetaling een feit is. Daarnaast moeten ze alert zijn op spelers die té risicovol spelen. Wanneer een gokker vaak en veel geld verliest, verwacht de Kansspelautoriteit dat het wedkantoor een persoonlijke limiet oplegt of zelfs iemands account blokkeert. Dit is niet om te pesten, maar puur om iemand tegen zichzelf te beschermen. De Nederlandse Kansspelautoriteit wil gewoon voorkomen dat gokverslaving of financiële ellende als gevolg van het gokken, een kans krijgt.

Toezien op de veiligheid van de Nederlandse gokker

Wedden op sportwedstrijden is voor velen een spannende en misschien zelfs winstgevende hobby. Je wilt vooral niet in de problemen komen door datgene wat je zo graag doet. Toch ligt gokverslaving altijd op de loer. Als je je eigen gokgedrag niet meer onder controle hebt, is de kans groot dat je steeds verder in de put zakt. Je sociale leven lijdt eronder en financieel gezien worden de problemen misschien zo groot dat ze amper meer op te lossen zijn. De KSA wil dat niemand in zo’n soort situatie terechtkomt. Spelersbescherming is dan ook een van de absolute pijlers van de Kansspelautoriteit.

De Nederlandse Kansspelautoriteit werkt al jaren met de slogan Speel Bewust 18+. In deze slogan zitten twee belangrijke elementen. Zo accepteert de KSA alleen gokactiviteiten van spelers die 18 jaar of ouder zijn én gokkers moeten zich bewust worden van de gevaren zodat ze zich niet in de problemen werken. Een beetje hulp daarbij is welkom. Om spelers zo goed mogelijk te beschermen, is het essentieel dat er goede informatie beschikbaar is. De Kansspelautoriteit verwacht van de wedkantoren dat ze volop informatie beschikbaar stellen over de gevaren van het gokken. Bovendien let de KSA erop dat bookmakers gokkers doorverwijzen naar de juiste instanties, mocht dat nodig zijn. De regels die de Kansspelautoriteit naleeft, zijn er allemaal opgericht dat het (online) wedden zo veilig mogelijk wordt. Als je bij een legale bookmaker gokt, kun je er dus op vertrouwen dat jouw welzijn prioriteit heeft. 

De KSA onderneemt actie wanneer het misgaat

Het opstellen van regels is belangrijk, maar ze naleven is misschien nóg belangrijker. Laat dat naleven maar aan de Nederlandse Kansspelautoriteit over! Wanneer wedkantoren zich niet aan de regels houden, kan de KSA sancties opleggen. Het gaat vaak om een boete, al behoort het intrekken van de licentie ook tot de mogelijkheden. Dit soort sancties zijn voordelig voor jou. Gokbedrijven doen er namelijk alles aan om keurig de regels te volgen, want ze willen die felbegeerde licentie niet kwijtraken. En ontstaat er toch een conflict, bijvoorbeeld over de uitbetaling of een bonusactie? In dat geval kun je een melding maken bij de Kansspelautoriteit. Komen er veel klachten, dan stelt de Kansspelautoriteit een onderzoek in zodat er een passende straf kan komen.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.