Bekend van:

Wat zijn inzetvereisten bij sportweddenschappen?


Bookmakers bieden vaak aantrekkelijke stortingsbonussen, waar gokkers zeker van moeten profiteren. Ze komen alleen altijd met bepalingen die je moet weten voordat je je aanmeldt – meestal inzetvereisten of wager requirements of rollovers genoemd. Inzetvereisten bestaan er zodat je geen gratis stortingsbonus kunt claimen en deze onmiddellijk kunt laten uitbetalen, alsof het een ATM is. Maar sommige inzetvereisten zijn gewoonweg te hoog waardoor het praktisch onmogelijk is om het bonusgeld vrij te spelen. We gaan bekijken wat ze inhouden.

Definitie inzetvereisten

Inzetvereisten zijn een veelvoud van een storting die je moet inzetten om eventuele winsten van die bookmaker uit te laten betalen. Als je € 200 stort met een 10x rollover-bonus, moet je € 2.000 aan weddenschappen doen om dat geld ooit uitbetaald te zien. Het klinkt onschuldig, omdat je waarschijnlijk bij dat wedkantoor hebt gestort om te wedden, niet om één keer te winnen en dan weg te rennen. Maar als je de berekening maakt, zul je je realiseren dat je dat bonusgeld wellicht nooit zult zien. Bookmakers begraven de inzetvereisten soms in hun algemene voorwaarden, waardoor nieuwe gokkers zich er vaak niet van bewust zijn dat ze een niet zo eerlijke kans krijgen.

Geen gratis geld, maar wel waarde

De inzetvereisten lijken vaak hoog, maar je moet er rekening mee houden dat bookmakers deze bonussen geven aan praktisch iedereen die zich aanmeldt en een storting doet. Ze kunnen het zich niet veroorloven om gratis geld uit te geven zonder een ‘catch’. Het punt is dat free bets, herlaadbonussen of bonussen van welke aard dan ook nog steeds waarde bieden aan spelers, zelfs met bijgevoegde inzetvereisten.

Het bedrag voor de inzetvereisten berekenen

Het berekenen van het rollover bedrag dat nodig is voordat je winsten van bijvoorbeeld free bet bonussen kunt opnemen, lijkt wellicht ingewikkeld, maar in feite is het vrij eenvoudig. Het is enkel een elementaire optelling en vermenigvuldiging die we allemaal op de lagere school hebben geleerd. De rollover wordt berekend door de storting en bonus bij elkaar op te tellen en te vermenigvuldigen met het inzetvereisten-tarief.

Bonus Rollover-voorbeelden

  • Als je € 1.000 stort bij een bookmaker en je ontvangt de volledige €1.000 in free bet, dan heb je een stortingsbedrag van €1.000 en een bonusbedrag van €1.000.
  • Als je deze twee bij elkaar optelt, krijg je €2.000.
  • Je neemt dan dit bedrag en vermenigvuldigen het met de 10x rollover en we krijgen €20.000 aan inzet die nodig is voordat je het bonusgeld kunt opnemen.

Laten we er nog eens naar kijken, maar dit keer een voorbeeld van een bookmaker die een 1x rollover heeft op zijn promoties. Dat is de meest eerlijke deal die je kunt krijgen. Als je € 100 stort en een bonus van € 100 krijgt, hoef je alleen € 100 aan weddenschappen te plaatsen om de bonus te claimen. Het is maar 1x het aanbetalingsbedrag.

Laten we zeggen dat je €20 per spel blijft inzetten. Je moet 50 spellen inzetten voordat je kunt uitbetalen. Zelfs 50% van je weddenschappen in die tijd halen (ervan uitgaande dat ze -110), verlies je €50, wat de helft van je bonus is. Met een rollover van 20x zou je je hele bonus verliezen. Dit is dan ook echt aan de te hoge kant en niet eerlijk naar jou als gokker.

Gratis weddenschappen versus bonussen

Over het algemeen zijn er geen inzetvereisten voor winsten die je maakt met de gratis weddenschap. De gratis inzet zelf moet echter worden ingezet (d.w.z. je kunt de gratis inzet niet opnemen), dus technisch gezien is er een 1x inzetvereiste voor gratis weddenschappen. De free bet wordt niet terugbetaald met eventuele winsten, maar de winst zelf moet contant zijn. Sommige gratis weddenschappen kunnen minimale en/of maximale kansen, maximale winsten en mogelijk beperkte markten hebben.

De uitzondering hierop zijn gratis cashback-weddenschappen. Dit is in feite geld terug krijgen op je eerste weddenschap als deze verliest. Dit is de enige bonus waar geen inzetvereisten gelden, maar als je je eerste weddenschap wint, krijg je natuurlijk geen extra gratis weddenschappen of bonussen.

Bonussen zijn de belangrijkste aanbiedingen die inzetvereisten aantrekken. Voor sportweddenschappen is dit gewoonlijk 3x tot 10x het bonusbedrag. De bonussen vervallen ook na een bepaalde tijd. Dat wil zeggen dat er een periode is waar binnen je aan de inzetvereisten moet voldoen.

Verschillende bookies, verschillende vereisten

Sommige bookmakers tellen weddenschappen anders mee voor de rollover en hebben regels zodat je niet kunt proberen het systeem tegen hen uit te spelen. Stel dat je € 100 stort en een bonus claimt met een 10x rollover. Dat is € 1.000 die moet worden geriskeerd. Je zou € 100 kunnen inzetten op 10 favorieten bij -1000 en er snel zijn, toch?

Helaas! Veel bookmakers tellen geen favorieten van meer dan -200 mee voor je inzetvereisten. Sommige wedkantoren tellen ook alleen je winsten mee voor de rollover. Als je €30 inzet om €20 te winnen op een favoriet van -150 MLB, telt alleen die €20. Andere bookmakers tellen winsten op winnende weddenschappen, en het totale risico op verliezende weddenschappen. We hameren er nog maar eens op: lees de algemene voorwaarden goed door!

Is het mogelijk om de inzetvereisten te verslaan?

Het is absoluut mogelijk om inzetvereisten te overwinnen en je bonus als winst te behouden. Al is het verre van een garantie. Met hoge inzetvereisten zul je een langere tijd moeten spelen om het inzet minimum te bereiken. En over het algemeen geldt dat hoe meer je speelt, hoe groter de kansen voor het huis zijn.

Alleen al het hebben van gratis geld is op zich natuurlijk een voordeel – in gok termen is het EV+ of positieve verwachte waarde. Daarom kun je het zien als elk voordeel, het jouwe en het huis, die elkaar opheffen.

Vanaf de start moet je het gewoon slim spelen. Dat begint bij het kiezen van de juiste bonusaanbieding. Als je jezelf als een high roller ziet, ga je gang en jaag op die hoge bonus. Of omgekeerd, een conversieve speler zou aangetrokken moeten worden tot een promotie met lage inzetvereisten. Nadat je voldoende onderzoek hebt gedaan en een geschikte promotie hebt gekozen, volg je ons advies over rollover-strategie dat we eerder hebben geschetst. Speel je kaarten goed en het bereiken van de inzetvereisten is meer dan mogelijk.

Waar staan de inzetvereisten?

Sommige bookmakers zijn directer dan andere. De meeste Nederlandse bookies hebben de inzetvereisten gewoon duidelijk bij de algemene voorwaarden staan of een aparte pagina met ‘Bonusvoorwaarden’. Hiervoor scrol je in de meeste gevallen helemaal naar de onderkant van de website of er staat een * bij de promoties. Het echt verstoppen van de inzetvereisten is meer aan malafide bookmakers en die hebben ook geen vergunning van de Kansspelautoriteit.

De status van de inzetvereisten controleren

Bookmakers met torenhoge inzetvereisten willen jou zo min mogelijk laten zien. Ze gaan je dus geen statusbalk in je account aanbieden die weergeeft hoe dicht je bij het bereiken van de uitbetalingslimiet bent. Sommige online wedkantoren doen dat gelukkig wel. Je kunt dit controleren door in je account op ‘Bonus status weergeven’ te klikken.

Inzetvereisten wed tips

Zoals je waarschijnlijk inmiddels beseft, zijn inzetvereisten niet iets om mee te spotten. Ze nemen enige toewijding om te overwinnen, en vervolgens slimme besluitvorming om daadwerkelijk een deel van dat verdiende gratis geld te behouden. Een no deposit bonus betekent niet dat de bookmakers gewoon geld weggeven. Hieronder vind je een paar tips voor het inzetten van rollover-weddenschappen.

Begrijp de algemene voorwaarden volledig

We hebben dit al eerder genoemd, maar het is voor herhaling vatbaar. Als je de algemene voorwaarden niet doorleest – elk woord, niet alleen er doorheen bladeren – dan zijn rollover-weddenschappen gedoemd te mislukken voordat je zelfs maar begonnen bent.

Speel meteen en vaak

In wat in de hele markt gebruikelijk is geworden, verlopen aanmeld bonussen meestal 30 dagen nadat je je voor het eerst hebt aangemeld en een eerste storting hebt gedaan. Na dit punt, als de inzetvereisten niet zijn gehaald, wordt al het gratis geld weer van je bookmaker account weggehaald. Daarom heb je een maand om de inzetvereisten voor sportweddenschappen te bereiken. Dat lijkt misschien veel, maar als je rekening houdt met het bedrag dat je moet inzetten, is dat wellicht niet zo. Daarom moet je consequent spelen (uiteraard op games die het meest meetellen voor de inzetvereisten) en binnen de gestelde periode.

Neem geen short cuts

Gokkers zijn een strategische groep. Strategisch in hoe ze een bookmaker bonus selecteren om op te springen of in de zin van alleen maar handicaps. Die strategische manieren kunnen hen echter soms op een dwaalspoor brengen, vooral als het gaat om het behalen van inzetvereisten. Realistisch gezien kun je als gokker op beide kanten van een spel inzetten, een van beide laten winnen, en het doorspeelbedrag verdubbelen.

Dit is gokkers wel eens gelukt, maar de bookmakers zijn natuurlijk ook niet op hun achterhoofd gevallen. Deze manier van spelen, of elke andere die probeert de goksite te bedriegen, is ten strengste verboden. Uiteindelijk hebben bookmakers het recht om geld in te houden als ze denken dat er sprake is van fraude. Brand je er daarom niet aan…

Ons advies is om gewoon geen toevlucht te nemen tot dergelijke tactieken. Zoals we hebben opgemerkt, zijn er andere manieren om aan de inzetvereisten te voldoen die volledig legaal zijn.

 

toggle off
Gokreclame uitschakelen.