Bekend van:

Wedden op darts


Nederland is, zeker sinds de eerste WK titel in 1998, helemaal weg van darts. Na onze Barney volgden nog meer Nederlandse topspelers en inmiddels zijn darttoernooien niet meer van tv weg te denken. Ook zit rond nieuwjaar half Nederland met samengeknepen billetjes voor de buis WK Darts te kijken. Het is dus alles behalve verbazingwekkend dat ook wedden op darts erg populair is. We bekijken in dit artikel waar de rage vandaan komt, wat wedden op darts inhoudt, waar je op moet letten en welke toernooien je zeker in de gaten moet houden.

Stukje historie

Of je het nou darten, darts of pijltje gooien noemt: het komt neer op het geliefde spel met een bord en drie pijlen. Het principe van darts is vrij eenvoudig. Je gooit je pijlen richting dartbord en probeert ermee zo hoog mogelijk te scoren. Wedden op darts is overigens bijna net zo eenvoudig.

Niemand weet exact waar darts vandaan komt. Er zijn meerdere theorieën omtrent soldaten die als tijdverdrijf scherpe punten (wellicht speren) in omgevallen boomstronken of wijnvaten gooiden. Je zou ook kunnen denken dat het is afgeleid van pijl en boogschieten, waarbij je punten kunt halen door raak te schieten / gooien in de geschilderde ringen op het doel. Hoe het ook zij, door de jaren heen zijn de materialen en is de puntentelling van darts steeds verder verfijnd.

Van kroeg naar kampioen

Zoals vaak wordt gezegd, is darts van ouds af aan een echt kroegspel. Darten in de pub werd in de 90’er jaren vooral in Engeland gedaan. Het werd daar echter zo populair dat men toernooien ging organiseren. Een echte hype begon toen de Britse televisie opnames hiervan ging uitzenden. Meteen werd er een nog veel groter publiek bereikt!

Het dartvirus sloeg bij ons over rond de eeuwwisseling. Dit uiteraard door de winsten van onze eigen Raymond van Barneveld die in ‘98 en ‘99 even het wereldkampioenschap van de BDO op Lakeside Country Club in de wacht sleepte.

Barney! Barney! Barney!

Haagse postbode Barney heeft Nederlands darten zo op de kaart gezet als dat Max Verstappen dat met F1 heeft gedaan. Vanaf de winst in 1998 op zijn eerste WK Darts is de hobby van Raymond uitgegroeid tot mega events die een Ahoy vol krijgen!

Je hebt bij wedden op darts eigenlijk maar met één factor te maken en dat is de darter zelf. Je kunt niet bepaald van slechte weersomstandigheden of andere ondergronden spreken. Het bord, de pijlen, de afstand: alles is altijd gelijk. Het meest belangrijke is hoe de desbetreffende darter in z’n vel zit.

Hoe kan ik online wedden op darts?

Wanneer je geld wilt inzetten op een dartwedstrijd, heb je eerst een wedkantoor of bookmaker nodig. Deze bieden vaak gedurende het hele jaar de toernooien aan die populair zijn, meestal een aantal dagen voor aanvang. Ook wordt er live wedden op darts aangeboden waarbij je gedurende de wedstrijd nog kunt inzetten. Je kunt daarbij inspelen op een duidelijke achterstand of wanneer bijvoorbeeld blijkt dat een darter drastisch minder presteert dan in voorgaande toernooien.

Je hebt bij wedden op darts de keuze of je een combinatie maakt van verschillende weddenschappen of dat je op een uitkomst inzet. Combi’s hebben eigenlijk altijd grotere winsten, alleen is een succes behalen ook lastiger. Inzetten op welke sport dan ook is daarom altijd een kwestie van bepalen hoe groot het risico is dat je wilt lopen. Met een beetje mazzel loont zulk risico in ieder geval wel. Houdt echter altijd in het achterhoofd dat het kansberekening blijft en je dus net zo hard tegen een verlies aan kunt lopen. Je pijlen gooien nu eenmaal niet altijd raak!

Inzetmogelijkheden wedden op darts

Elke dartwedstrijd presenteert weer verschillende mogelijkheden om in te zetten. Je kunt uiteraard altijd op de wedstrijd winnaar wedden. Echter bieden veel online wedkantoren welke darts aanbieden, ook andere inzetmogelijkheden die het geheel nog interessanter maken. Je kunt de bets onderverdelen in 2 klassen, per wedstrijd of toernooi.

Op darts wedden per wedstrijd

Je kunt bijvoorbeeld inzetten op het aantal 180’s dat er gegooid gaat worden in een wedstrijd. Dat kan op het precieze af of gewoon de speler waarvan jij denkt dat die de meeste keren 180 gooit. Ook kun je inzetten of er überhaupt 180 wordt gegooid in bijvoorbeeld een bepaalde leg. Lekker wat opties dus!

Nog een manier van wedden op darts is inzetten op wat jij denkt dat het totaal aantal punten van de eerste 3 pijlen gaat zijn. Of zelfs welke score er gegooid wordt met de allereerste pijl. Deze weddenschappen zijn niet afhankelijk van de uiteindelijke winnaar en kunnen je wel mooie winsten opleveren.

Op darts wedden per toernooi

Inzetten per toernooi is dus de tweede categorie. Je kunt voorspellen wie de winnaar van het toernooi wordt of andere leuke inzetmogelijkheden kiezen. Ook kun je bijvoorbeeld gaan voor het aantal negen-darters tijdens het toernooi. Dit is een speler die gedurende een leg een perfect score gooit door in enkel 9 pijlen de 501 uit te gooien. Dit kun je uiteraard ook wedden op een wedstrijd, alleen is de kans wat groter dat een negen-darter in een toernooi voorkomt.

Nog een leuke mogelijkheid is inzetten op de 170 check-out. Je zou dit wel een van de meest lastige worpen in darts kunnen noemen. De darter moet dan namelijk de leg uitgooien met 2x triple 20 en 1x bulls eye. Het zijn uiteraard pro’s dus je mag verwachten dat deze spelers weten hoe ze op deze manier uit moeten komen…

Wanneer darts weddenschappen populair worden

Nederlanders zetten vaak graag in op Nederlandse darters. De weddenschappen waarbij een bekende speler zoals Michael van Gerwen speelt, gooien hoge ogen. Wat betreft de odds dan! Er zijn dan meestal meer inzetmogelijkheden dan wanneer er een andere wedstrijd wordt gespeeld in de Darts Online Live League.

Is het duidelijk dat een Nederlandse darter goed bezig is en gooit deze bijvoorbeeld in de Premier League? Dan gaat de belangstelling voor darts direct de lucht in. Hierdoor worden er vaak bijzondere quoteringen gebruikt door de uiteenlopende wedkantoren. Als gokker kun je hier goed je voordeel uithalen.

Soorten darttoernooien om in te zetten

Wanneer je je een beetje in darttoernooien hebt verdiept, weet je ongetwijfeld dat er twee belangrijkste bonden zijn die deze competities organiseren. Van oudsher is er de BDO die ook het BDO World Darts Championship organiseert. De concurrentie PDC doet daar een leuk schepje bovenop en coördineert het jaarlijkse PDC World Darts Championship, de Grand Slam of Darts en de Premier League.

Het fijne aan wedden op darts is dat het seizoen eigenlijk het hele jaar door is. Uiteraard ligt tijdens de grote toernooien meer aandacht op de sport. Wanneer het WK Darts zich aandient, zitten de professionele wedders rond de wisseling van het jaar op het puntje van hun stoel.

Gooi dan nog wat Nederlandse darters in de mix zoals Maik Kuivenhoven, Danny Noppert, Vincent van der Voort en Michael van Gerwen niet te vergeten. Dit is een recept voor een fijn toernooi waar menig dart gokker voor thuis blijft. We kijken even naar de vier meest bekeken dart toernooien.

Dutch Open

Als er gesproken wordt over het Nederlandse darttoernooi dat het grootst is, dan is dat de Dutch Open. Tijdens deze competitie doen zowel mannen als vrouwen mee. Ook junioren hebben de mogelijkheid zich in te schrijven. Dit toernooi houdt het knock-outsysteem aan. Dat wil zeggen dat degene die een wedstrijd wint, doorgaat. De Dutch Open is een van de favoriete competities onder liefhebbers van gokken op darten.

Grand Slam of Darts

Sinds 2007 wordt de Grand Slam jaarlijks gegooid. Om je te kwalificeren voor deze competitie, dien je mee te doen aan dart televisietoernooien. Je kunt de Grand Slam of Darts natuurlijk tevens via tv volgen. Het toernooi bestaat uit een groepsfase, kwartfinale, halve finale en de eindfinale. De prijzenpot kan al snel oplopen voor deze wedstrijd. Wie het toernooi wint, gaat er vandoor met 125.000 pond.

PDC Premier League Darts

Elk jaar kunnen we weer genieten van de Premier League Darts. Dit toernooi wordt georganiseerd van februari t/m mei en dat als sinds 2005. 10 Spelers van de PDC hopen allemaal een deel van de 1.000.000 pond prijzenpot in de wacht te slepen.

We hebben het uiteraard niet over 10 willekeurige spelers. Dit toernooi wordt gespeeld door 5 van de PDC Order of Merit winnaars en 5 die worden aangewezen door PDC. De 10e speler is gedurende de 1e fase van het toernooi de challenger, welke meespeelt voor het klassement. Ben je als speler na de 9e ronde op de 9e of 10e plaats geëindigd? Dan wordt je geëlimineerd. Vervolgens spelen de overige 8 darters tegen elkaar en uiteindelijk speelt de top 4 tegen elkaar op de finaleavond.

PDC World Professional Darts Championship

Sinds 1994 is het World Professional Darts Championship het standaard wereldkampioenschap wat jaarlijks terugkeert van de Professional Darts Corporation. De darters gooien in de wintermaanden tussen december en januari. Er valt een flinke prijzenpot te verdelen van 2.5 miljoen pond. Denk je een kansje te wagen in december? Wedden op darts kan je een leuke kerstbonus opleveren!

Live wedden op darts

In de meeste gevallen worden er door online bookmakers 2 soorten sportweddenschappen aangeboden. Reguliere weddenschappen en live wedden. Je kunt je indenken dat live weddenschappen afsluiten betekent dat je dit gedurende de wedstrijd doet. Het aanbod van inzetten wordt hierdoor wel wat kleiner, aangezien je bijvoorbeeld niet meer in kunt zetten op de score van de  eerste pijlen.

Gelukkig biedt live wedden op darten voor de doorgewinterde speler veel leuke wed opties. Je zult bijvoorbeeld zien dat wanneer een speler de eerste leg niet zo lekker gaat, de bookmaker hier de quoterering op aanpast. Dit aangezien deze speler nu al minder kans maakt op een overwinning. Zie jij echter deze speler de wedstrijd alsnog binnen halen? Dan is je bet meer waard geworden dan in het begin.

Populair

Vaak is live wedden op darts iets wat erg populair is onder de zogenaamde ‘punters’. Deze spelers zijn helemaal thuis in het dart wereldje en spelen duidelijk niet enkel voor de leuk. Ze kunnen door hun kennis en ervaring de mooiste weddenschappen er tussenuit pikken. Dit wil overigens niet zeggen dat live wedden op darts alleen voor de experts is! Je kunt als beginner heel goed inzetten op kleine momentjes, zoals bijvoorbeeld de winnaar van de volgende leg. Deze sport is dan ook uitermate geschikt voor live wedden aangezien er veel grote wedstrijden ook live worden uitgezonden op televisie. Hierdoor hoef je niet eens moeilijk te doen met een streaming service.

Toch blijven weddenschappen voorafgaand aan de toernooien vaak even gewild als het wedden tijdens een uitzending. Het is maar net waar als gokker je voorkeur naar uitgaat. Gelukkig worden beiden mogelijkheden vaak door bookmakers geboden.

Bij welke bookmakers wedden op darts?

Gelukkig is het sinds 2021 ook in Nederland mogelijk om online sportweddenschappen te plaatsen. Vroeger was TOTO  eigenlijk de enige aanbieder van onder andere dart bets. Inmiddels is er dus meer concurrentie en die kapers op de kust zijn gunstig voor jou als gokker! Hierdoor heb je namelijk de mogelijkheid om te shoppen bij meerdere wedkantoren en kun je de beste odds er uitpikken. Ook zijn er tegenwoordig allemaal interessante welkomstbonussen en worden er vrolijk met free bets gestrooid. De tijd van sportweddenschappen is dus zeker nu!

Shop die odds!

Maak vooral gebruik van de verschillende aanbiedingen die bookmakers hebben vlak voordat een bepaald dart toernooi begint. Elk online wedkantoor wil de meeste spelers binnenhalen, dus er valt altijd wat te scoren. Bijvoorbeeld speciale quoteringen.

Over het algemeen is bookmaker bet365 degene die de meeste sportweddenschappen heeft voor darts. Toch kun je door te een beetje rond te kijken in veel gevallen betere odds krijgen bij juist wat kleinere bookmakers. Denk er ook aan dat je weddenschappen kunt combineren om de quoteringen verder omhoog te krijgen. Check dus altijd even de verschillende online wedkantoren die sportweddenschappen op darts aanbieden. Kijk bijvoorbeeld bij Betcity, Jacks, Bingoal en de andere bookmakers die wij aanraden. Veel wed plezier gewenst!

 

toggle off
Gokreclame uitschakelen.