Bekend van:

Wedden op paardenraces


Paardenraces is al honderden jaren een ontzettend populaire gok sport. Races waarin ’s werelds best getrainde paarden het tegen elkaar opnemen in tests van zowel snelheid als behendigheid, zijn altijd spannend om te zien. Ze zijn ook bijzonder uitdagend voor gokkers, waarbij elke race zowel meerdere mogelijke winnaars heeft als verliezers.

Regels en gameplay

Voordat je gaat wedden op paardenraces, zijn er een paar essentiële basisprincipes die je goed moet begrijpen. De eerste is dat er veel verschillende soorten races zijn waarop je kunt wedden. Deze omvatten sprintraces, maiden races, harnas races, stakes races en meer. Tegelijkertijd vinden races plaats op verschillende ondergronden (gras of turf) en worden er over verschillende afstanden gereden.

Er worden voorprogramma’s gepubliceerd die alle informatie bieden die je nodig hebt om gebeurtenissen tijdens een bepaalde evenement te analyseren. De verstrekte informatie omvat de namen van de runners, hun postposities, hun gewicht, de jockeys die rijden en hoe ze het in eerdere races hebben gedaan. Dat laatste stukje informatie, dat ‘de vorm’ wordt genoemd, is essentieel voor iedereen die op paardenraces wil wedden. Wanneer je online op paardenraces wedt, kun je de informatie bekijken in de race boeken of sportboeken die je wilt gebruiken.

Top weddenschappen op paardenraces

Als je een of twee paarden hebt uitgekozen waarop je wilt wedden, moet je beslissen wat voor soort weddenschap je wilt afsluiten. Er zijn veel verschillende inzetmogelijkheden in paardenraces, elk met zijn eigen niveau van complexiteit en winstpotentieel.

Je hebt de mogelijkheid om een ​​”straight” weddenschap of een “exotische” weddenschap te plaatsen. Rechtstreekse weddenschappen omvatten Win, Plaats en Show, en zijn de nietjes voor de meeste serieuze gokkers op het gebied van paardenraces. Exotische weddenschappen zijn onder meer de Exacta, Trifecta, Superfecta en Pick 5.

Deze laatste bieden een groter potentieel rendement, maar zijn doorgaans veel moeilijker om mee te winnen. We behandelen voor het gemak even alleen de straight bets. Om tussen deze verschillende soorten weddenschappen te kunnen kiezen, moet je natuurlijk wel begrijpen hoe ze werken. We zullen daarom de belangrijkste weddenschappen bekijken.

De Win-weddenschap

De Win-weddenschap is misschien wel de meest rechttoe rechtaan en het gemakkelijkst te begrijpen. Je moet voorspellen welk paard een bepaalde race zal winnen. Als het paard wint, wint jouw weddenschap ook.

De Place weddenschap

Een Place-weddenschap vereist dat je een paard selecteert waarvan je denkt dat het in een bepaalde race op de eerste of tweede plaats zal eindigen. Nogmaals, als jouw paard slaagt, dan zal je weddenschap dat ook doen. Echter, omdat deze weddenschap je in feite twee kansen van slagen biedt (omdat er twee eindposities gedekt zijn), betaalt het lagere odds dan voor de overeenkomstige winnende weddenschap.

De Show-weddenschap

De Show-weddenschap is eigenlijk een uitgebreide Place-weddenschap. Hier moet je wedden op een paard waarvan je denkt dat het op de eerste, tweede of derde plaats zal eindigen. Omdat deze weddenschap je drie kansen geeft om te winnen in plaats van slechts één, zijn de kansen lager dan die voor een Plaats- of Win-weddenschap.

De Win-Place-Show (W/P/S) weddenschap

Je kunt er ook voor kiezen om “over de hele linie” in te zetten met een Win-, Place-, Show- oftewel W/P/S-weddenschap. Deze inzet is in wezen een combinatie van de drie voorgaande inzetten. Het kost dus meer, maar het geeft je ook de kans om meer te winnen.

Als je geselecteerde paard de race wint, ontvang je uitbetalingen voor de overwinning, plaats en show. Als het op de tweede plaats eindigt, ontvang je uitbetalingen voor de plaats en show. Als het alleen op de derde plaats eindigt, wordt alleen het Show-aspect van de weddenschap uitbetaald. Een typisch spreid je winkansen dus.

De keuze 3, 4, 5 en 6

Alle voorgaande weddenschappen waren gericht op slechts één race. Het is echter ook mogelijk om een weddenschap te plaatsen die draait om meerdere races. Jouw taak in een keuze 3, 4, 5 of 6 weddenschap is om een ​​paard te selecteren in elk van de drie, vier, vijf of zes opeenvolgende races. Als al je selecties hun races winnen, wint jouw keuze-weddenschap ook.

De kansen op een winnende keuze-weddenschap kunnen enorm zijn. Dat komt omdat de kansen voor elk van de paarden met elkaar worden vermenigvuldigd. Zelfs bescheiden geprijsde favorieten geven je een zeer fijne uitbetaling. Als een of meer van je selecties genereuzer geprijsd zijn, zal de resulterende uitbetaling ook aanzienlijk hoger zijn.

Hoe je online kunt wedden op paardenraces

Online wedden op de paardenraces is een beetje anders dan wedden op sport, maar de concepten zijn nog steeds vergelijkbaar. Meestal wedden gokkers op een kant of totaal, waarbij ze een punt spreiding gebruiken wanneer ze online wedden op sport. Dat is alleen niet het geval bij het wedden op paarden. De strategie voor wedden op paardenraces zal anders zijn dan bij sportweddenschappen. De basisprincipes zijn echter hetzelfde.

 1. Kies een bookmaker om bij te wedden op paardenraces – De Nederlandse markt voor wedden op paardenraces is (nog) niet zo groot. Vooralsnog kun je terecht bij Bet365 . Deze biedt paardenraces aan als onderdeel van hun gok menu. Als het wedden op paarden een must voor je is, controleer dan of de bookmaker die markten aanbiedt voordat je gaat storten.
 2. Kies een race – Net als andere vormen van sportweddenschappen bevinden paarden gokkers zich in de gouden eeuw van wedden. Voordat je je paard kunt kiezen, moet je de race kiezen waarop je wilt wedden. Paardenraces vinden tegenwoordig de klok rond plaats in meer dan een dozijn landen over de hele wereld. Ongeacht het uur kan er altijd een race zijn om op te wedden als je online gokt op paardenraces.
 3. Kies je paard(en) en type weddenschap – Nu komt het moment om je weddenschap te plaatsen. Kies het paard of de paarden waarop je wilt wedden en selecteer vervolgens je inzet type. Wedden op paardenraces kan wat ingewikkelder zijn dan traditionele sportweddenschappen, dus het is belangrijk om elk type weddenschap te begrijpen voordat je gaat wedden.
 4. Bevestig je weddenschap – Voor goksites is meestal een paar klikken nodig om een ​​weddenschap te bevestigen. Eén klik om het toe te voegen aan je wedbriefje, een andere om de weddenschap te plaatsen en een laatste klik om de weddenschap af te ronden. Zorg ervoor dat je inzetbedrag en selectie correct zijn voordat je je weddenschap plaatst.

Wedtips voor paardenraces

Er zijn veel gidsen over het kiezen van winnende paarden. De realiteit is dat het wedden op de deze prachtige dieren en hun jockey’s net is als sport met een handicap, er is veel kennis en begrip van de gokmarkten voor nodig. De onderstaande tips zullen je niet van de ene op de andere dag tot een winnende paarden gokker maken, maar zullen je op de goede weg helpen.

Houd rekening met de onderstaande dingen wanneer je op het punt staat een weddenschap te plaatsen. Zie het als een soort ‘spiekbriefje’ totdat je het expertiseniveau hebt dat volgens jou is waar je het wilt hebben.

Niemand wordt zomaar een professional, het duurt lang om deze kunst te perfectioneren en in feite stoppen we nooit met leren omdat de dingen in de sport constant veranderen. Houd deze goktips voor paardenraces in gedachten terwijl je je weddenschappen plaatst om jezelf een goede start te geven:

 • Leer van je fouten. Een groot man zei ooit dat de definitie van waanzin is steeds weer hetzelfde doen, maar andere resultaten verwachten. Als de manier waarop je nu inzet niet voor je werkt, verander het dan.
 • Begin met kleine inzetten. Als je wint, geweldig, dan kun je je inzet in de loop van de tijd verhogen. Maar als je meestal verliest, wat bijna alle beginnende paarden spelers doen, dan wil je je verliezen minimaliseren totdat je meer vertrouwen hebt in succes.
 • Leer het formulier lezen. Omdat er zoveel factoren een rol spelen bij wedden op paardenraces en het een oude sport is, is de meeste van de terminologie heel gewoon en moet veel worden afgekort. Dus zorg ervoor dat je de informatie die je leest begrijpt. Pro’s praten graag over racen, dus als je het niet zeker weet, vraag het dan gewoon!
 • Heb voldoende saldo. Er zijn veel manieren om een ​​van deze uit te voeren, maar zet als start wellicht €100 opzij en zet er slechts 5% van in op winst weddenschappen. Als je gewonnen hebt en €200 in je saldo hebt, geweldig, dan zet je €10 per keer in, maar als het is gezakt naar €60, dan ben je door €3 per keer in te zetten verstandig en verlies je niet al je geld voordat je een kans om de kneepjes van het vak te leren en je vaardigheden aan te scherpen.
 • Wees selectief. Er zijn elke dag vele races over de hele wereld, maar je hoeft niet op allemaal te wedden! Dat is een zekere manier om je geld kwijt te raken. Met massa’s statistieken en advies tot je beschikking kun je het je veroorloven om alleen te wedden als je denkt dat er genoeg informatie over een paard is om te suggereren dat het een goede kans van slagen heeft tegen een redelijke kans. Dus wees geduldig.
 • Live meekijken. Dat kan bij sommige bookmakers en in ieder geval bij Bet365. Statistieken zijn geweldig en informatief, maar het kijken naar de race geeft je vaak een nog beter perspectief. De stijl van een overwinning, en van een nederlaag trouwens ook, zal je meer vertellen dan de klok of de officiële kijkcijfers. En door te luisteren naar profs en interviews met ruiters zul je veel waardevolle informatie verzamelen die je vervolgens als gokker kunt gebruiken .
 • Zoek een angle. Trainer en jockey vorm, snelheid cijfers, fokkerij, wat het ook is, als je het gevoel hebt dat de gok show iets niet nauwkeurig weergeeft en je denkt dat een paard er met grotere kansen vandoor gaat dan nodig is, dan geloof je in wezen dat je value hebt, dus wees niet bang om die weddenschap te maken.
 • Blijf realistisch. Gezien het bovenstaande, moet je niet bang zijn om op een buitenstaander te wedden als je echt het gevoel hebt dat het bewijs suggereert dat het een winnende kans heeft. Maar de harde realiteit is dat de meeste winnende paarden uit de top van de gok pool komen en van een elite-groep van trainers en jockeys. Dus blijf bij het voor de hand liggende, in ieder geval aan het begin om jezelf een betere statistische kans om te winnen te geven.
 • Vermijd exotische weddenschappen. Tenminste in het begin. Het plaatsen van exacta’s, pick 6’s etc. op kleine inzetten kan leuk zijn en kan op een dag leiden tot een grote uitbetaling. Echter de waarheid is dat het enige dat een beginner en een pro het meest gemeen hebben, is dat ze vasthouden aan het winnen van weddenschappen. De reden dat uitbetalingen op exoten enorm zijn, is dat je winkansen extreem klein zijn. Dus, tenzij je gewoon geluk hebt, is de beste manier om je saldo op te krikken, je winsten langzaam en geduldig op te bouwen.
 • Plaats je weddenschappen online. De wereld is nu klein, dus gebruik dat in je voordeel. Het is echt iets van vroeger dat je de baan moest bezoeken om een ​​weddenschap te plaatsen. Als je tevreden bent met je selectie, ben je enkel een paar klikken verwijderd van het wedden en als je het op deze manier doet, krijg je vaak betere kansen of aanbiedingen en promoties om je saldo een boost te geven.
 • Analyseer de track. Veel paarden presteren beter op turf versus onverharde banen en vice versa. Het is uiterst zeldzaam dat een paard in beide uitblinkt. Hetzelfde kan gezegd worden van de track. Sommigen geven de voorkeur aan een droge baan, en anderen geven de voorkeur aan een natte baan.

Dan als laatste

Ondanks dat wedden op paardenraces niet bij elke Nederlandse bookmaker voorkomt in het sportsbook, valt er zeker wat te halen uit deze manier van gokken. Aangezien de wedmarkten in ons land pas eind 2021 geopend zijn, is het niet heel vreemd dat er veel sites nog een beetje hun weg moeten vinden. Kijk over een aantal maanden en je zult zien dat er meer bookmakers zijn waar wedden op paardenraces mogelijk is. Wij wensen je veel geluk!

toggle off
Gokreclame uitschakelen.