Bekend van:

Wedden op wielrennen


Wielrennen is wellicht niet de meest populaire sport ter wereld, maar dat betekent niet dat de actie niet spannend kan zijn. Competitief wielrennen komt in vele vormen en we zullen kijken naar enkele van de specifieke evenementen binnen de sport plus naar enkele manieren waarop we geld kunnen verdienen met wedden op wielrennen. Voor het grootste deel is wedden op fietsen een van de gemakkelijkst te begrijpen markten. Je wedt ofwel op wie je denkt dat de race of het kampioenschap zal winnen, of hoe laat je denkt dat de race zal worden gereden. Waar we echter geïnteresseerd in zijn, is hoe de markten zijn voor ons, sportgokkers. Er zullen overal kansen liggen, hoewel sommige markten veel aantrekkelijker zijn dan andere.

Wat is wielrennen?

Wielrennen is een sport waarbij de snelste persoon op de dag van de race de overwinning zal behalen. Dit hoeft echter niet in een rechtstreekse race te zijn. Wedstrijden kunnen ook worden georganiseerd in de vorm van tijdritten. Al met al zal het principe van alle variaties van deze sport hetzelfde blijven, hoewel de aard ervan aanzienlijk kan variëren. Sommige wielerevenementen duren meerdere dagen of weken, waarbij uithoudingsvermogen een grote rol speelt. Terwijl andere evenementen sprints zijn waarin sommige races minder dan een minuut kunnen duren.

Er zijn verschillende categorieën van wielrennen. Volgens het online gokindustrie nieuws zijn de belangrijkste vormen van wielrennen in 2021 road racing, track cycling, time trialing, cyclo-cross, mountain bike racing, BMX, en cycle speedway. Niet-racefiets wedstrijden omvatten onder andere artistic cycling, cycle polo, freestyle BMX en mountain bike trials. We houden hier even de engelse terminologie aan.

Wielerwedstrijden om op te wedden

De volgende stap voor wedden op wielrennen is het kiezen van een wedstrijd om je bet op in te zetten. De meest populaire en bekeken wielertoernooien ter wereld de volgende:

 • Tour de France
 • Giro d’Italia
 • Vuelta a Espana
 • Ronde van Californië
 • Ronde van Vlaanderen
 • Milaan-San Remo
 • Ronde van Zwitserland
 • RAAM (Race Across AMerica)
 • Cycling Australia Road National Championships

Naast de hierboven genoemde wereldberoemde fietstochten, kent bijna elk land zijn lokale wedstrijden. Je kunt hierop weddenschappen vinden bij bookmakers die beschikbaar zijn in jouw regio.

Hoe wedden op wielrennen?

Dus, hoe te wedden op wielrennen en geld binnen halen? Gewoonlijk wedden gokkers rechtstreeks op favorieten om de race te winnen. Dit is de meest populaire gok optie op online bookmakers. Wanneer je wilt wedden op de winnende wielrenner, moet je de laagste odds kiezen bij bookmakers. Veel geld zal het je echter niet opleveren. Hoewel jouw wielrenner de beste winstkansen heeft, is de winst die hij oplevert meestal minder dan de inzet zelf. Daarom is het aan te raden om te wedden op runners-up of underdogs. Dit is behoorlijk riskant, maar als ze winnen, verdien je wel meer geld op hun hoge odds.

Een aantal belangrijke zaken

 • Het seizoen vindt voornamelijk plaats van de lente t/m herfst en bestaat uit verschillende fasen: aan het einde van elke fase krijgen atleten punten, afhankelijk van hun positie aan het einde van de race;
 • Afhankelijk van de omstandigheden van de wedstrijden en de soorten fietsen die worden gebruikt, zijn er verschillende soorten toernooien: wielrennen op de weg, baan, berg en cyclocross (rijden over ruw terrein met een groot aantal obstakels);
 • Binnen elke ondersoort is er een lange lijst van individuele regels waar je rekening mee dient te houden bij het analyseren van de geselecteerde race en het plaatsen van een weddenschap;
 • Wielrennen heeft een hoog percentage onvoorspelbaarheid, wat veel gokkers ervan weerhoudt om op deze sport te wedden;
 • Er kunnen meer dan 200 renners aan één wedstrijd deelnemen, maar hierbij moet er rekening worden gehouden dat er in elke wedstrijd hele teams strijden. Een aantal atleten helpen daarbij gewoon hun captain. Hij is namelijk degene die het maximale resultaat moet aantonen: sommigen zetten blokken, anderen openen vrije gangen en weer anderen leiden de leider naar een bepaald moment.

De meest populaire ondersoort is wielrennen road cycling, waarbij ritten worden onderverdeeld in drie soorten: eendaagse, meerdaagse en grote tochten (topritten).

Soorten wielerwedstrijden op de weg

Laten we eens kijken naar de soorten wielerwedstrijden.

Eendaagse

Je kunt verwachten dat alle professionele eendaagse raceafstanden zich uitstrekken tot zo’n 290 kilometer, afhankelijk van het parcours en de locatie. De parcoursen kunnen van plaats naar plaats lopen, of wielrenners zullen ronden van een bepaald circuit afleggen.

Tijdrit

Een individuele tijdrit laat wielrenners alleen racen op een parcours, met als doel de snelste tijd te behalen. Ploegentijdritten hebben hetzelfde idee, maar de renners beginnen de race op verschillende tijdstippen en rijden in een lijn, waarbij elk teamlid vooraan een bocht neemt terwijl de anderen daar achteraan zitten.

Etappe races

Deze bestaan ​​uit verschillende races of staten die achter elkaar worden gereden. De wielrenner met de laagste cumulatieve tijd (de snelste) wordt tot winnaar uitgeroepen. Het kan ook een reeks wegwedstrijden en individuele tijdritten zijn. Sommige etappekoersen kunnen drie weken duren en deze etappekoersen worden Tours genoemd. Denk hierbij aan de Giro d’Italia, de Tour de France en de Vuelta a España.

Ultramarathon

Een ander race type is de Ultramarathon. Ultra-afstand fietsen is een lang evenement in één etappe waarbij de klok van start tot finish loopt. Deze kunnen meerdere dagen duren en de renners nemen pauzes wanneer het hen uitkomt. De meeste wielrenners hebben een team van medewerkers nodig om hen tijdens dit evenement te ondersteunen, omdat sommige ultramarathons meer dan 4.800 kilometer lang zijn.

Soorten wielrenners

Er zijn een paar verschillende soorten renners in wielrennen. Het type renner waarop je wilt wedden, bepaalt hoe groot de kans is dat ze slagen bij een bepaalde race. De belangrijkste typen fietsers zijn:

 • Klimmer: een fietser die goed kan rijden op hellingen of heuvelachtig terrein en terrein.
 • Puncher: een fietser die goed rijdt op glooiend terrein met korte of steile hellingen.
 • Time Trialist: een fietser die lange tijd hoge snelheden kan aanhouden.
 • Sprinter: een wielrenner die vrij explosief en snel hoge snelheden kan halen.
 • Domestique: een team wielrenner die werkt om het team of de leider te dienen in plaats van de race zelf te winnen.
 • Allrounder: een veelzijdige wielrenner die bedreven is in alle vormen van fietsen, ook mountainbiken.

Wedden op de Grand Tours

Er zijn drie Grand Tours in drie grote Europese landen: Frankrijk, Spanje en Italië. De drie tours zijn allemaal vergelijkbaar qua opzet en zijn drie races van een week met dagelijkse etappes.

Giro d’Italia

The Giro d’Italia werd geïntroduceerd in 1909 en loopt door Italië, maar ook door andere buurlanden. Het wordt meestal in mei gehouden en omvat twee tijdritten en een passage door de Alpen en de Dolomieten. Er zijn meestal 21 fasen over een periode van 24 dagen met twee tot drie rustdagen.

De Tour de France

Geïntroduceerd in 1903 en algemeen bekend over de hele wereld als de meest populaire van alle Grand Tours. De Tour de France stelt nooit teleur. De Tour de France, die in juli in Frankrijk wordt gehouden, is een wielerevenement in 21 etappes over een periode van 23 dagen. Het is verreweg de meest prestigieuze en moeilijkste race in de wielersport.

Vuelta a España

De ‘Ronde van Spanje’ of Vuelta a España de jongste van de grote rondes. De eerste editie werd gepland voor 1935, maar met de Spaanse oorlog en de Tweede Wereldoorlog werd de eerste editie pas in 1955 gehouden. De Vuelta is een UCI World Tour-evenement, wat betekent dat dat deelnemers en teams meestal UCI World Teams zijn.  Dit maakt het toernooi zeer prestigieus. De tour gaat altijd door de Pyreneeën en eindigt in Madrid met 21-daagse staten over een periode van 23 dagen.

Populaire wielren weddenschappen

Als je naar het wielergedeelte van je favoriete online bookmakers gaat, zie je mogelijk verschillende soorten weddenschappen dan je gewend bent aan de reguliere geldlijnen, totalen en spreads.

Wed op Cycling Futures

Elk groot wielerevenement heeft futures op de winnaar van het evenement. Als we bijvoorbeeld naar de Tour de France kijken, zullen ze een lijst hebben van de deelnemende renners, met de renners die de meeste kans maken om te winnen bovenaan. Toekomst weddenschappen zullen hogere odds hebben, maar zullen een riskante weddenschap zijn om te plaatsen omdat er zoveel wielrenners zijn om op te wedden. Deze kansen zijn meestal live zodra een evenement wordt aangekondigd. Je kunt meestal maanden van tevoren je inzetten plaatsen en een echte value vinden – als je gelijk hebt.

Wedden op race winnaars

Voor elke race kun je een weddenschap op een race winnaar afsluiten, wat in principe hetzelfde is als een futures-weddenschap, maar je kunt dit voor elke race doen – niet alleen voor de grote evenementen. Je selecteert gewoon welke renner jij denkt dat er gaat winnen.

Top 3 Finish

Als je bekend bent met golf weddenschappen, hebben ze een vergelijkbare gok optie. De top drie finish laat een kleine foutmarge toe als je niet zeker weet of jouw wielrenner zal winnen. Als je denkt dat hij in de top drie zal eindigen, dan kun je die weddenschap plaatsen met verminderde kansen. Dit kan een populaire optie zijn, aangezien je rijder enkel derde of hoger hoeft te eindigen om je weddenschap te laten winnen.

Top 10 Finish

Dit type wieler weddenschap is hetzelfde als hierboven, je krijgt alleen nog lagere odds want je renner hoeft alleen maar tiende of beter te worden.

Wedden op etappes

Wanneer je denkt dat een renner het beter zou doen in een bepaalde fase van de race, kun je erop wedden dat een renner een bepaalde etappe van de race wint. Elke etappe zal weddenschappen hebben, dus het is gemakkelijker als je de stijl van de renner kent. Als ze beter zijn in bergachtig terrein dan zouden ze de etappe van de race door de bergen moeten winnen.

Tot besluit

Ben je een fiets fanaat? Dan is het kijken naar de grote en minder grote wedstrijden iets wat je leuk kunt combineren met wedden op wielrennen. Doe je huiswerk en laat je emotie niet de baas spelen. Het is belangrijk dat je van de feiten uitgaat en logische weddenschappen afsluit. Wij wensen je veel geluk met inzetten!

toggle off
Gokreclame uitschakelen.